spot_img

Együtt legyőzhető – de csak együtt győzhető a koronavírus

Jóval a vakcinák reményteljes megjelenése előtt megismerkedhettünk a nyájimmunitással, mint az egyik legmeghatározóbb fogalommal a világjárvány legyőzése szempontjából. Ennek lényege, hogy minél több ember válik immunissá a közösségen belül a vírusra, annál lassabban terjed a járvány, egyre kevésbé képes új áldozatokat találni magának a vírus, és szép lassanként magunk mögött hagyjuk a világjárványt.

A szakemberek – statisztikusok, orvos-kutatók, hálózatkutatók és mások – szerint legalább hatvan százalékos átoltottság kell ahhoz, hogy ez a vágyott állapot bekövetkezzék. A helyzetet nehezíti, hogy a járvány térben és időben is eltérő intenzitással terjed, földrészenként, országonként, évszakonként, vagy akár csak időszakos hullámonként bukkan fel, hogy aztán visszahúzódjon, mutálódjon, máshol indítsa újra a támadásait. Globális mértékkel nézve igen messze vagyunk a hatvanszázalékos oltottságtól, ennyi oltóanyagot sem legyártani, sem a föld minden országába eljuttatni nem lehetett ennyi idő alatt. De Európában és azon belül Magyarországon egyre jobbak az esélyek a kívánt arány elérésére, vagy akár meghaladására.

eddig 5 583 815 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 344 123-an már a második adag vakcinát is megkapták.

A járványok nem tartanak a végtelenségig, egy idő után „kifutnak”, elhalnak. A vírusok ilyenkor is köztünk vannak, lesznek új megbetegedések, de ezek csak szórványosan fordulnak elő – minél többen döntenek úgy, hogy beoltatják magukat, annál előbb kerülhet sor a felszabadulásra. Az egyén döntése, az egyén felelőssége ezúttal tényleg a közösség érdekét kell szolgálja: együtt lehet legyőzni a járványt.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink