spot_img

Nem kellően véd a Sinopharm

Egyre több aggasztó jel mutat rá: a kínai vakcina nem ad kellő védettséget a koronavírussal szemben. Különösen a hatvan éven felüliek aggódhatnak és persze idős szeretteikért mindazoknak a hozzátartozói, akiket Sinopharm oltással oltottak be.

Az egyes vakcinák hatékonyságáról elsősorban az úgynevezett antitest vizsgálatokkal lehet meggyőződni: ez a vizsgálat mutatja ki, hogy a szervezetben termelődött-e, és ha igen, elégséges mennyiségű ellenanyag a Covid-19 vírussal szemben. Az ellenanyag kétféle úton alakulhat ki. Ha valaki átesik a fertőzésen, egy ideig nagy valószínűséggel védve lesz a súlyos szövődménnyel járó újabb megfertőződéstől. A másik út pedig a hatékony, bizonyított vakcinák felvevése. A kutatók folyamatosan vizsgálják, melyik már elérhető vakcina milyen mértékben véd a koronavírus-fertőzéssel szemben, és lehetőség szerint azt is megpróbálják megállapítani, hogy milyen hosszú hatást várhatunk az egyes vakcina típusoktól.

azok a hatvan éven felüliek, akik a kínai vakcinából kaptak, az esetek egynegyedében nem tekinthetőek megnyugtatóan védettnek, magyarán mindenképpen indokolt az ő újraoltásuk, nyugati, hatékony vakcinával.

A vizsgálatok és elemzések jelenlegi állása szerint azok a hatvan éven felüliek, akik a kínai vakcinából kaptak, az esetek egynegyedében nem tekinthetőek megnyugtatóan védettnek, magyarán mindenképpen indokolt az ő újraoltásuk, nyugati, hatékony vakcinával. A 80 év felettiek esetében ez az arány már közelíti a 40 százalékot, ami azt jelenti, hogy ötből két idős ember ugyanannyira ki van téve – az esetükben a legsúlyosabb következményekkel járó –  betegségnek, mintha semmilyen oltást nem kaptak volna.

Természetesen minden vakcinának érdemes minél alaposabban utánanézni, messze nem tudunk még mindent a koronavírus elleni védekezés hatékonyságáról. Kockáztatni ugyanakkor nem szabad, miközben az is, szó szerint „életveszélyes” lehet, ha hamis biztonságtudattal kitesszük magunkat, vagy idős hozzátartozóinkat egy esetlegesen súlyos lefolyással járó koronavírus fertőzésnek.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink