spot_img

Karikó – Kína: 3:0.

Egyre többen követelik Karikó Katalin számára a Nobel-díjat, és nemzeti büszkeséggel titkon reménykedünk is, hogy a kutatóbiológus valóban eszébe fog jutni a Nobel-bizottságnak. Ritka pillanat, hogy egy tudományos eredmény ennyire közvetlen és azonnali hatással lehet egy globálisan tomboló járvánnyal szemben. Márpedig a Karikó vezette csapat több évtizedes, sokszor kilátástalanul nehéz kutatómunkáját igazolja az mRNS alapú vakcina, amely sem legyengített, sem inaktivált vírust nem tartalmaz, mégis képes genetikai információt juttatni a szervezetbe, amely megtanítja az immunrendszert a koronavírus tüskefehérjének lemásolására. És ez az új, korábban nem használt technológia láthatóan, és a tények alapján is kenterbe veri a kormány által dicsőített keleti vakcinákat. A Magyarországon engedélyezett ötféle oltás közül egyedül a kínai Sinopharm tartalmaz elölt vírusokat, vagyis ez vonultatja fel tulajdonképpen a legrégebbi technológiát az összes elérhető vakcina közül.

A kormány kommunikációs ámokfutását követte az oltáskáosz, melynek során spontán népszavazás, vagy nemzeti konzultáció alakult ki tömött sorok formájában a Pfizer-es oltópontok előtt. Az emberek megpróbáltak lecsapni a leghatékonyabb vakcinára. A Pfizer-Biontech vakcinája ugyanis (a hasonló technológiával készülő Moderna oltással együtt) messze magasabb védettséget biztosít, mint a kínai Sinopharm, és maga mögé utasítja az orosz Szputnyik V oltás hatékonyságát is – az adatokból úgy tűnik, az új mutánsokra vonatkozóan is. Hatékonyság tehát: 1:0, Karikóék javára.

Most már – sajnos – több egybehangzó kutatás és számtalan tesztelés bizonyítja, hogy a kínai vakcina még két beadott dózis után sem nyújt elegendő immunvédelmet. A legsérülékenyebb csoportban, az idősek esetében a vizsgáltak harmadánál, negyedénél egyszerűen nem találtak antitestet, vagyis nem alakult ki védettség a szervezetükben a Covid-19 járvánnyal szemben. Antitest vizsgálat: 2:0 Karikónak.

Végül, jelenlegi tudásunk szerint az mRNS típusú vakcinákat nem kell mással helyettesíteni a lassan esedékessé váló harmadik oltás esetében sem, míg a Sinopharmot, bármennyi áll is a raktárokban az elhibázott kormányzati beszerzések miatt, aligha lehet felelősen harmadik oltásnak javasolni. Harmadik oltás: 3:0, Karikó javára. Technikai, vagy inkább technológiai K.O.

A kínai oltásnak esetleg a beszerzéssel kapcsolatban sikerülhet pontot szerezni, amennyiben a drágább és a közvetítőknek nehezen követhető, de zsíros üzletet jelentő változat nyer…

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink