spot_img

Erős immunválaszt vált ki a fiatalabb gyermekeknél a Pfizer

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina biztonságosnak és rendkívül hatékonynak bizonyult 5 és 11 év közötti kisgyermekeknél – jelentette be a két cég. A tervek szerint októberben engedélyezik az oltást ebben a korosztályban – derül ki a New York Times riportjából.

A dolog sürgős, ugyanis öt új betegből több mint egy a gyermekek közül kerül ki, és a rendkívül fertőző delta-variáns miatt az elmúlt hetekben több gyermek került kórházba és intenzív osztályra, mint a világjárvány bármely más időszakában. A Pfizer és a BioNTech azt tervezi, hogy szeptember végéig kérelmezi az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságnál (FDA) a vakcina használatának engedélyezését ezeknél a gyermekeknél. Ha a hatósági felülvizsgálat ugyanolyan simán megy, mint az idősebb gyermekek és felnőttek esetében – ez nagyjából egy hónapot vett igénybe -, akkor általános iskolások milliói kaphatják meg az oltást október végén. Bill Gruber, a Pfizer vezető alelnöke szerint az 5 évesnél fiatalabb gyermekek esetében legkorábban az idei év negyedik negyedévében várhatóak vizsgálati eredmények. Paul Burton, a vállalat vezető orvosigazgatója szerint a Moderna 12 év alatti gyermekekkel végzett vakcinakísérleteinek eredményei szintén ez idő tájt várhatók.

A Pfizer és a BioNTech közleményben jelentette be az eredményeket, amely nem tartalmazta a vizsgálat részletes adatait. Az eredményeket még nem bírálták el és nem publikálták tudományos folyóiratban. De az új eredmények egybevágnak az idősebb gyermekeknél és a felnőtteknél tapasztaltakkal, mondták a szakértők.

Mielőtt a vakcinát engedélyezik, az a gyógyszerhatóságnak át kell nézniük az adatokat, és felkutatni az olyan esetleges mellékhatásokat, melyeket a vállalat esetleg kihagyott. Ez késleltetheti a folyamatot. A gyermekeknél sokkal kisebb a Covid-19 kockázata, mint a felnőtteknél, még akkor is, ha a delta-variánsnak vannak kitéve. Mégis, a fertőzött gyermekek egy kis részénél kialakul egy életveszélyes állapot, az úgynevezett sokszervi gyulladás. Másoknak hónapokig elhúzódó tünetei lehetnek.

Augusztusban csaknem 30 000 gyermek került kórházba Covid miatt az Egyesült Államokban é a legkevésbé beoltott államokban volt a legmagasabb az arány. A Seattle Children’s kórházban a súlyos állapotban felvett gyermekek mintegy fele 12 évesnél idősebb volt – akiket egyébként be lehetett volna oltani.

Miközben a maszkviseléssel és az oltással kapcsolatos ideológiai csatározások zajlanak a közösségekben, az iskolák újranyitása tovább fokozta a hullámot. Mississippiben – ahol nem kötelező maszkot hordani -egy hét alatt csaknem 6000 diák Covid-tesztje lett pozitív, és több mint 30.000 diákot, tanárt és alkalmazottat kellett karanténba zárni.

A kísérleti eredményeknek sok iskolaigazgató és tanári szervezet örült, de nem valószínű, hogy azonnali politikai változásokhoz vezetnek.

“Ez egy hatalmas lépés a Covid legyőzése és a normalitáshoz való visszatérés felé. Nem hiszem, hogy ez megváltoztatja a gyerekekkel szembeni oltási követelményekről szóló diskurzust” – mondta Randi Weingarten, az Amerikai Tanárok Szövetségének, egy országos szakszervezetnek az elnöke.

Weingarten megjegyezte, hogy a szülők és a pedagógusok még mindig várnak a 12 és 15 év közötti gyermekek vakcináinak teljes F.D.A. általi jóváhagyására, és hogy a felnőttekre vonatkozó előírások csak hónapokkal azután érkeztek meg, hogy az oltások először elérhetővé váltak. Csak egyetlen nagy iskolai körzet – a Los Angeles Unified – írta elő az oltást a már jogosult, 12 éves és idősebb diákok számára.

New York polgármestere azt mondta, hogy a Pfizer ígéretes eredményei nem változtatják meg azt a meggyőződését, hogy a diákok oltási kötelezettsége rossz megközelítés. A chicagói polgármester a múlt hónapban azt arról beszélt, hogy korai volna még kötelezővé tenni az oltást. A be nem oltott gyermekek, még ha maguk nem is betegednek meg, továbbadhatják a vírust a családtagoknak, tanároknak és másoknak, akikkel rendszeresen érintkeznek – köztük a nagyszülőknek vagy azoknak, akiket súlyos betegségben szenvednek.

Bár a maszk viselése és a szellőztetés jelentősen csökkentheti a vírus átadását, a gyermekek azonban ugyanolyan valószínűséggel adják át a vírust másoknak, mint a felnőttek, és nagyobb valószínűséggel, mint a 60 évnél idősebb felnőttek – derül ki a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok által nemrégiben készített, a bizonyítékokat áttekintő tanulmányból.

Kutatás

A Pfizer által végzett vizsgálatban 2268, 5 és 11 év közötti gyermek vett részt, akiknek kétharmada három hét különbséggel két adag vakcinát kapott; a többieknek két adag sós vizes placebót adtak be. Tekintettel arra, hogy a gyermekek milyen ritkán betegednek meg súlyosan, a vizsgálatot nem arra tervezték, hogy érdemi következtetéseket vonjon le a vakcina Covid vagy kórházi kezelés megelőzésére való képességéről. Ehelyett a kutatók a kisgyermekek immunválaszának mérését vizsgálták, abból a feltételezésből kiindulva, hogy az idősebbeknél tapasztalt védő antitestszintek a fiatalabb gyermekeknél is ugyanolyan védelmet nyújtanak. Ezt a megközelítést már más vakcinák értékelésére is alkalmazták, és a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinák teljesítményének értékelésére is használták idősebb gyermekeknél. A vakcinát kapott gyermekek erős immunválaszt produkáltak, amely hasonló volt a 16 és 25 év közötti résztvevőkkel végzett korábbi vizsgálatokban tapasztalt ellenanyagszintekhez. Az 5-11 éves korcsoportba tartozó gyermekek azonban ezt a választ 10 mikrogramm vakcinával érték el, ami az idősebb gyermekek és felnőttek számára adott adag egyharmada. A nagyobb adagoknál a kutatók több mellékhatást figyeltek meg a fiatalabb gyermekeknél, köztük lázat, fejfájást és fáradtságot, bár egyik sem volt súlyos. A 10 mikrogrammos adaggal “a második adag után már kevesebb a lázas és hidegrázásos eset, mint a 16-25 éveseknél”

Az immunvédelem gyengül az életkor előrehaladtával, és a mellékhatások is enyhébbé válnak. Ez a hatékonyság-csökkenés az oka annak, hogy a legtöbb vakcinát gyermekkorban adják be, illetve, hogy miért elég gyakran egy sokkal kisebb adag is a gyerekek számára – mondta a lapnak Yvonne Maldonado, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia fertőző betegségekkel foglalkozó bizottságának elnöke, aki a Stanford Egyetemen vezette a vizsgálatot. A kutatók azt a pontot keresik, ahol a legalacsonyabb dózist adhatják, amely reakciókat válthat ki, de elég ahhoz, hogy jó, fenntartható antitestválaszt kapjanak. Az 5 évesnél fiatalabb gyermekeknél mindössze három mikrogramm – a felnőttek adagjának tizede – van tesztelve a vizsgálatokban, és valószínűleg elegendőnek fog bizonyulni – mondta.

A hatóság által augusztusban kiadott teljes körű engedély a Pfizer-BioNTech vakcinára nem terjedt ki a 12 és 15 év közötti gyermekekre, akik még mindig sürgősségi engedély alapján kapják a vakcinát. Ahogyan a serdülők esetében tették, a vállalatok az 5-11 éves gyermekek számára is sürgősségi engedélyt fognak kérni.

A gyógyszerhatóság tudósainak ezután felül kell vizsgálniuk az adatokat, mérlegelve a vakcina előnyeit a mellékhatások kockázatával szemben. Ugyanis néhány esetben a vakcina fiataloknál szívizomgyulladást okozott. Annak érdekében, hogy a mellékhatásokat a fiatalabb gyermekek esetében is ki lehessen szűrni, a hatóság még júliusban felkérte a Pfizer-BioNtech-et és a Modernát, hogy a vizsgálatokat bővítsék ki. A Pfizer újabb 3000 gyereket vont be a vizsgálatba, de a cég alelnöke szerint, a hivatal az eddig rendelkezésre álló adatok alapján zöld utat adna a vakcinának.

A gyógyszerhatóság körülbelül egy hónap alatt elvégezte a felülvizsgálatokat a felnőttekre és a serdülőkre vonatkozóan és az egyre terjedő fertőzés miatt nagy a nyomás, hogy legalább ilyen gyorsan engedélyezze a vakcinát a fiatalabb gyermekek számára.

A NYT idéz egy nagy izraeli tanulmányt, amely kétmillió 16 éves és idősebb ember elektronikus egészségügyi nyilvántartásán alapult és azt állapította meg, hogy a Covid sokkal nagyobb valószínűséggel okoz ilyen szívproblémákat.

Sok szülő számára a gyermekeik beoltásáról szóló döntés a biztonságon múlik. A Kaiser Family Foundation által a nyáron végzett felmérés szerint 10-ből négy 12 év alatti gyermek szülei azt mondták, hogy “várnának egy kicsit, hogy lássák, hogyan működik”, mielőtt beoltatnák gyermeküket. E szülők egy részét befolyásolhatják a közösségi médiában keringő téves információk. A Pfizer múlt pénteki bejelentése után néhány órával máris vírusszerűen terjedni kezdtek egyes oltásellenes kampányok.

A 6 hónapos és 5 éves kor közötti gyermekekre vonatkozó oltóanyag kockázatairól szóló viták valószínűleg még hevesebbek lesznek.

Vannak olyanok, akik nem igazán érzik úgy, hogy meggyőző adatok állnak rendelkezésre arról, hogy az öt év alattiakat be kell oltani – mondta  Maldonado. Bár a legtöbb gyermek megmenekül a fertőzést követő súlyos betegségektől, a gyermekkórházak és az intenzív osztályok túlzsúfoltak, nem érti, miért ne akarnánk megelőzni egy olyan fertőzést, amely miatt a gyermekünk az intenzív osztályra kerülhet?

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink