spot_img

Mostantól zsebre megy!

Érezhető a belső feszültség a legtöbb kormányzaton: szíve szerint minden ország kötelezővé tenni a vakcinák felvételét, ezzel egyszer s mindenkorra lezárva a világjárvány keserves két évét, de nincs olyan kormány, amelyik vállalná az ezzel a drasztikus döntéssel járó társadalmi reakciókat. Így a legtöbben más stratégiához folyamodnak.

Az most már viszonylag elterjedt megoldás, hogy egyes kulcságazatokban kötelezővé teszik az oltást – ahogyan ez a magyar egészségügyben is megtörtént. Erős motiváció lehet a védettségi kártya megléte is: sokan, ha nem is meggyőződésből, de saját jól felfogott érdekükben oltatják be magukat, hogy éttermekbe, koncertekre járhassanak.

Több nyugat-európai országban viszont még szigorúbb intézkedések jönnek, hogy kevésbé szelíd eszközökkel vegyék rá az oltatlanokat eddigi hozzáállásuk feladásához. Olaszországban fizetés nélküli szabadságra kell mennie mindenkinek, aki nem tudja igazolni védettségét. Magyarán a munkavégzést, a fizetést az oltás meglétéhez kötik az olasz hatóságok. Németországban az állami támogatások folyósítását állítják le azok számára, akik igazolt orvosi indok nélkül utasították el eddig az oltást. Szlovéniában, eddig legalábbis rendhagyó módon, a home office munkavégzéshez is védettséggel kell rendelkezni, sőt, a negatív teszt sem elegendő a hivatalokban történő munkavégzéshez, csak a védettséget igazoló okmányt fogadják el novembertől.

Úgy látszik, fogy a türelem a kormányzatok részéről az oltásmegtagadókkal szemben, és oda ütnek, ahol már tényleg csak a legelszántabbak választják az ellenállást. Talán már ők sem sokáig. 

Előző cikkTéveszmék áldozatai
Következő cikkMár késő
spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink