spot_img

Téveszmék áldozatai

Az oltatlanok mintegy felét meggyőzhetetlennek érzi Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa. Ez az „adat” nyilván nem reprezentatív felmérésen nyugszik, hanem valamin, ami sokkal rosszabb ennél: a napi tapasztalaton.

Az egészségügyben dolgozók óráról órára szembesülnek azzal, hogy sok százezer honfitársunk ül fel rémhíreknek, olyan téveszméket hangoztatnak, amelyek bárkinek elvennék a kedvét a védőoltás felvételétől – ha igazak volnának. A szociálpszichológus, Németh Erzsébet pedig úgy látja: a hagyományos meggyőzési módszerek ma már hatástalanok, az oltásellenesség egyfajta kulturális értékrenddé vált. Németh egyes ellenérveket – például a chipek beültetéséről szóló fake newst – egyenesen klinikai, paranoid jelenségként azonosít, amely azért veszélyes, mert a téveszméket terjesztők társakra lelnek az interneten és egymást erősítik a rémhírek gyártásában, terjesztésében.

Eközben a vírustagadók hazai főkolomposát, Gődény Györgyöt elítélte a bíróság rémhírterjesztés miatt, igaz, az ítélet nem jogerős, és eleve felfüggesztett kiszabásáról döntött csak a bíróság. És még valami történik eközben. Ahogyan arról ugyancsak Szlávik János beszámolt: a jelenleg kórházba kerülők jelentős hányadát a meggyőzhetetlen, rémhírektől rettegő oltatlan idősek képzik. Ők a téveszmék és a koronavírus valódi áldozatai.        

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink