spot_img

Zöld jelzést kapott a harmadik oltás a 65 év felettieknek

Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) vészhelyzeti engedélyt adott a Pfizer–BioNTech emlékeztető, más néven booster oltására a 65 év felettiek körében. Az oltóanyagot azoknak a 18 és 64 év közöttieknek is be lehet adni, akik olyan munkakörben dolgoznak, ahol nagyobb eséllyel kaphatják el a Covid-fertőzést. Az emlékeztető oltások engedélyezése több szakmai bírálatot is kapott, ugyanis sokan még az első adaghoz sem jutottak hozzá. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) október elején dönt a harmadik oltásról.

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója a közleményben mérföldkőnek nevezte az engedélyt, és hangsúlyozta, a klinikai vizsgálatok alapján a booster oltásoknak nagyon fontos szerepe van a koronavírus-variánsok elleni küzdelemben. A gyártó vizsgálatai azt mutatták, hogy az eredeti vírustörzs, a béta- és a delta-variáns ellen is jóval nagyobb mennyiségű neutralizáló antitestet termeltek azok, akik megkapták ezt az emlékeztető oltást.

A Pfizer oltás kétadagos, háromhetes eltéréssel lehet beadni, orvosi javaslat esetén a most engedélyezett harmadik adagot is be lehet adni belőle az első után legalább 6 hónappal.

Szeptember közepén pedig az amerikai gyógyszerhatóságnál is több kutató felmondott, mondván, az oltatlanoknak kellene megkapniuk ezeket az adagokat, illetve azoknak, akik súlyos betegséggel küzdenek. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a harmadik oltásról várhatóan október elején foglal állást – tudósított a Reuters. Ez lehet az Európai Unió gyógyszerszabályozási testületének első hivatalos állásfoglalása az emlékeztető oltásokkal kapcsolatban.

Az emlékeztető oltásról heves viták zajlanak, a WHO vezérigazgatója nemrég Budapesten is hevesen bírálta a harmadik oltást engedélyező országokat, arra hivatkozva, hogy a világ lakosságának jelentős része az egyenlőtlen vakcinaelosztás miatt még az az első adagot sem kapta meg.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szeptember elején úgy foglalt állást, jelenleg nincs sürgető szükség emlékeztető oltások beadására a teljes oltássorozaton átesett általános populációban. Mindazonáltal érdemes lehet megfontolni az újabb dózist azoknál az embereknél, akik immunrendszere súlyosan legyengült. Az ECDC szerint egyelőre nem áll rendelkezésre kellő adat az emlékeztető oltások szükségességének és biztonságosságának megítéléséhez, részben azért sem, mert továbbra sem tisztázott, meddig tart a vakcinák által kialakított védettség a koronavírussal szemben.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink