spot_img

Gyengén muzsikál Orbán kedvenc oltása

A Moderna és a Pfizer vakcinákkal oltottaknak a legmagasabb az ellenanyagszintjük, míg a Sinopharmmal oltottaknak a legalacsonyabb – derült ki a Videoton munkavállalói körében végzett vizsgálat eredményéből, melyről a Portfolio számolt be. Azok, akik abból az ötmillió adag Sinopharmból kaptak, melyet a kormány méregdrágán vásárolt Kínától, akkor járnak jól, ha felveszik a harmadik oltást, mely Pfizer legyen. Az újabb dózis felvétele után viszont hatalmas mértékben nő az ellenanyagszint. A cég nyár óta több mint 800 ellenanyagtesztet végeztetett.

Sinkó Ottó, a cég társ-vezérigazgatója arról is beszélt a Portfolio-nak, hogy vakcináktól függetlenül nagyjából három hónap alatt harmadára esik az antitestek száma, így idővel valószínűleg mindenkinél ismétlő oltásra lesz szükség.

A Sinopharmot felvett munkatársak különösen a 60 év felettiek esetében sokaknak nagyon alacsony szintű a védelme, és voltak, akik a vizsgálat időpontjában egyáltalán nem rendelkeztek védettséggel. Ezzel egybeesik egy korábbi vizsgálatuk eredménye is, amely azt mutatta, hogy minden vakcina mindenki esetében kialakítja az antitestes védettséget, kivéve a Sinopharm. A kínai oltása után a 60 évnél idősebbek kb. egyharmadánál nem volt elegendő ellenanyag. A Videoton akkor elvégzett további tesztet is az érintetek körében és kiderült, hogy egynek sem alakult ki a T-sejtes immunitása sem. Vagyis az elérhető tesztek alapján nem volt kimutatható védettségük. Hasonló megállapításra jutott Sarkadi Balázs orvos, biokémikus és Ferenci Tamás biostatisztikus is. Ők elvégezték a Sinopharm-vakcina vizsgálatát neutralizáló antitestek mérésével, amely kimutatta, hogy 60 év felett gyenge, illetve az életkor előrehaladtával romló a Sinopharm hatékonysága. Így a Videoton azt javasolta azon munkatársainak, akiknek alacsony volt az ellenanyagszintjük vagy negatív az eredményük, hogy mindenféleképpen vegyék fel a harmadik oltást.

A harmadik oltást követően újra megmérték az ellenanyagszintet, és nagyon kedvező eredményt kaptak. Azoknál, akiket két Sinopharmmal oltottak be, és vállalták a harmadik dózist, hatalmas mértékben nőtt az antitestjeik száma. Ebben a 60 év feletti csoportban a második dózis után az átlagos antitestszám 141 AU/ml volt, közülük sokaknak a kritikus, védettségi minimumnak számító 50-es érték alatt alakult. A harmadik dózis felvétele után azonban – amely minden esetben Pfizer volt – átlagosan 18000-re emelkedett az antitestszám.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink