spot_img

Süket fülek

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentései szerint már nincsen olyan régió Magyarországon, amelyik a viszonylag enyhe fertőzöttséget mutató „zöld” kategóriába esne. A helyzet, a külföldi jelentések szerint tehát folyamatosan romlik, de az egyik legsúlyosabb tragédia a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, hogy még csak azt sem tudhatjuk a hazai illetékesektől, mennyire rossz a helyzet Magyarországon. 

Egészen megdöbbentő jelenség, hogy a siker leghalványabb esélye nélkül próbálkoznak újságírók, ellenzéki politikusok, civil szervezetek immár másfél éve információkhoz, adatokhoz jutni. A kormány hallgat, titkolózik, félrebeszél, vagy apró információmorzsákat szór a közvélemény elé, mintha ez az egész afféle kellemetlen magánügy volna. 

Hétről hétre teszik közzé a felelősebb sajtótermékek, hogy milyen kérdéslistát tettek éppen fel a kormányzati szerveknek a járványkezeléssel kapcsolatban. Időről időre egy-egy „sikertörténet” is napvilágot lát, amikor valamelyik civil szakértő több helyről összegereblyézett adatsorokból elő tud állítani valami kézzel fogható információt az aktuális helyzetről.  

A járvány kitörésének első perce óta kell elfogadnunk azt, hogy a kormány kegyétől-kényétől függ, milyen adatokra tereli rá a figyelmet, a többi szempontot, a felmerülő kérdések sorát mintha meg sem hallaná. Miben érdemes bízni? Abban, hogy legalább tudják, de nem mondják meg? Mert arra gondolni is elborzasztó, hogy a felelős kormányzat is sötétben tapogatózik a lényeges adatok tekintetében. Márpedig, amit nem tudunk mérni, azt gyógyítani sem tudjuk.   

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink