spot_img

Orbán is kért harmadik oltást a Sinopharmra

Beoltották Orbán Viktort a harmadik adag vakcinával.

A kormányfő erről videót is töltött fel a közösségi oldalára, de akkor nem árulta el, milyen oltást kapott, egy nappal később sajtóirodájának vezetője elmondta, Modernát kapott. Orbán a korábbi híradások szerint Sinopharm hatóanyagú vakcinát kapott az első két körben.

Orbán Viktor azzal népszerűsítette még márciusban a Sinpharmot facebookos videójában, hogy „Ez a vakcina jó, engem is ezzel oltottak be, és ha most sikerül a következő napokban ezeket beadnunk, akkor Magyarország továbbra is éllovas marad Európában az átoltottság tekintetében”.

Magyarország nem lett éllovas, mert alig 60 százalékos az átoltottság jelenleg, pedig beoltottak vele több mint fél millió idős embert. Ráadásul, amikor Magyarország engedélyezte a Sinopharm-vakcinát, mindenki tudta, hogy alig vizsgálták a hatását 60 év felettieken.

Az elmúlt hetekben több kutatás is bizonyította a kínai vakcináról, hogy sok esetben nem termel elég antitestet, ezért szükség lehet egy harmadik, ismétlő oltásra egy másik hatóanyaggal. A kormány mégsem ellenőrzi a kínai vakcinával oltott idősek védettségét, inkább rájuk bízza, leteszteltetik-e magukat saját pénzen, és kérnek-e harmadik oltást.

A miniszterelnök azzal is népszerűsködött még májusban, hogy a kormánytagok több mint fele Sinopharm oltást kapott. Bár azt nem tette hozzá, hogy többségük nem 60 év feletti.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink