spot_img

Gulyás kibulizta magának a Janssent

Simán beoltatta magát Janssen vakcinával a két Szputnyik után Gulyás Gergely – derült ki a 168 Óra kérdésére a kormányszóvivői tájékoztatón. Pedig elvileg nem kaphatott volna Janssent a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerint. Az NNK még nyáron közzétett egy ajánlást, melyben leírták, hogy melyik oltásra mit lehet adni harmadik dózisnak. Szputnyikra Pfizert vagy Modernát kaphatott volna a fideszes politikus. Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő kifakadt a bejelentésen, mert tavasz óta nem változik a Szputnyik-V-vel beoltott magyarok helyzete, ugyanis ezt az oltóanyagot az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még mindig nem engedélyezte, így a legtöbb európai országban nem jelent felmentést a járványügyi korlátozások alól.

Mióta megnyílt a harmadik oltás lehetősége, azóta az orosz vakcinával oltott mintegy egymillió magyar azokat az oltóhelyeket és orvosokat keresik, ahol kérdés nélkül beadják nekik a Janssent, hogy kaphassanak uniós védettségi igazolványt és utazni tudjanak az Európai Unióban. Gulyás azt is mondta, bárki kaphat Janssent, mert ő kapott. Csakhogy a Telex október eleji beszámolója szerint legtöbb esetben az orvosok elutasítják a Janssen beadását az NNK protokolljára hivatkozva.

Gulyás Gergely viszont épp két orvos ajánlására adatta be a vektoros működésű Janssent. Azt is elárulta a miniszter, hogy azért szeretett volna vektoros vakcinát harmadiknak, mert szerinte „az mRNS még egy nagyon új technológia, érdemes vele várni”.

Ezek után kitért arra, hogy vannak országok, ahol a Szputnyikot is elfogadják, ilyen például Olaszország. Ennek azonban ellentmondanak konzuli szolgálat oldalán, valamint az Európai Unió hivatalos portálján írt információk is. E szerint ugyanis azokra, akik a két orosz vakcina után kapnak egy Pfizert, Modernát vagy AstraZenecát, továbbra is vonatkoznak az utazási korlátozások és ők csak negatív teszttel utazhatnak be. Ha a Janssen a harmadik oltás az orosz vakcinára, akkor azzal valóban lehetséges a beutazás, csak ezt az orvosi szakmai protokoll nem ajánlja.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselőjét felháborította Gulyás Gergely bejelentése, „mert míg az orosz oltóanyagot az európai oltási igazolványban nem fogadják el, addig az egy dózisú Janssen már európai szinten is elismert védettséget jelent; ez pedig korlátozásmentes utazást. Aki viszont a Szputnyikra harmadik oltásként kényszerből más – két dózisos – uniós oltóanyagból kért, az továbbra is csak érdemi korlátozások és anyagi nehézségek árán utazhat a legtöbb országba.”

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink