spot_img

Zárul a kör

Hiába több a tapasztalatunk, hiába tör ránk az „ez volt már” érzése, mégis egyre nyugtalanabbul vesszük tudomásul: a környező országok sorra zárnak, romlik, komorodik a helyzet ismét. Magyarország is tehetetlenül várja sorsa jobbra fordulását – most úgy tűnik, fegyvertelenül, de legalábbis lábhoz tett fegyverekkel. 

Keleten a helyzet változatlan – változatlanul rossz. Vlagyimir Putyin elszánta magát és ismét egyhetes munkaszünetet rendelt el november első hetére, ahogyan ezt már májusban is egyszer meglépték Oroszországban. A kényszerszabadságot a legsúlyosabb járványhelyzettel sújtott régiókban már azonnal elrendelhetik, előrehozhatják. Romániában kéthetes kényszerszünet lép életbe az iskolákban, és a maszkviselés is általánosan kötelező lesz ismét. Ukrajnából felkavaró képsorok és információk érkeznek a tragikus járványhelyzetről. Csehország is szigorításokról döntött az elmúlt napokban.

A magyar kormány azonban továbbra is nyugodt – a maszkviseléssel kapcsolatban „felnőtt embereknek tekintik az állampolgárokat”, mindenki maga dönthet. Mintha a járvány terjedése egyéni döntés és egyéni felelősségvállalás kérdése volna. Kötelező oltásról, védettségi kártyához kötött szolgáltatásokról továbbra sem igen hallani. A tömegrendezvényekre pedig „természetesen” most sem érvényes semmilyen járványügyi korlátozás, vonulhat a Békemenet föl és alá, ha addig élünk is. Béke velünk?   

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink