spot_img

SOS intézkedéseket sürgetnek az ország szakemberei

Szigorításokat szorgalmaz több mint 20 egészségügyi szakértő a járvány negyedik hullámában. A szakmai felhívásban leírják mikre kellene a kormánynak és a lakosságnak odafigyelnie. Az aláírók között szerepel Rékassy Balázs orvos, egészségügyi menedzser, a szakértői felhívás kezdeményezője, Falus András immunológus, Sarkadi Balázs kutatóorvos és Rusvai Miklós virológus. A szakemberek szerint egyértelmű, hogy nem elég a kormány védekezési módszere, mely szerint az oltás az egyetlen hatásos védekezés a koronavírus járvánnyal szemben.,

Mint írják: A járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt, de a COVID-19 járvány negyedik hullámában sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Ezért a következő SOS intézkedéseket javasolják annak érdekében hogy a járvány negyedik hulláma minél kevesebb áldozatot követeljen.

A szakemberek szükséges kormányzati intézkedéseket is szeretnének a lakosság védelme érdekében:

 • Halasszák el, függesszék fel a tömegrendezvényeket!
 • Írják elő a kötelező maszkhasználatot minden nyilvános zárt térben, illetve minden olyan nyílt terű helyszínen, ahol a megfelelő távolságtartás nem megvalósítható.
 • Tegyék kötelezővé a hatósági igazolás bemutatását (érvényes védettségi igazolvány vagy friss negatív antigén teszt, PCR eredmény) olyan nyilvános zárt terekben, melyek igénybevétele a mindennapi életvitel során szokásos (pl. éttermek, szórakozóhelyek, edzőtermek, stb).
 • A szabványos, európai védettségi igazolványt csak a szakmailag előírt oltási sor felvétele után, a védettség kialakulását követően állítsák ki.
 • Hozzanak létre lakóhely közeli, ingyenes tesztelési pontokat az ország minden részén a fertőzési gócok hatékony felismerésére, a kórokozó szóródásának megakadályozására.
 • Működtessenek hatékony hatósági karantén rendszert a fertőzöttekre és kontakjaira vonatkozóan. Megengedhetetlen, hogy hazánkban immár egy éve kisebb a karanténban lévő személyek száma, mint a fertőzötteké. A kontaktok eredményes izolálása így pusztán illúzió.
 • Kötelezzék a szoros COVID-19 kontakttá vált teljesen immunizált személyeket is a kontaktus utáni 5-7. napon a tesztelésre és a negatív teszt-eredmény elkészültéig az egyéni védelmi rendszabályok szigorú betartására.
 • Az anonimizált járványügyi adatokat rendszeresen, továbbfeldolgozásra alkalmas módon publikálják, megadva a megbetegedettek oltási státusát, az oltás időpontját, a beteg korát, társbetegségeit, az ellátás helyét. Csak a semleges szakértők által megerősített járványadatokra épülően alakítható ki az a társadalmi bizalom, amely elengedhetetlen a járványkezelés sikeréhez, az átoltottság növeléséhez.
 • Tegyék lehetővé, hogy a sajtó reális képet közvetíthessen a járványhelyzetről. Amennyiben a társadalom nem, csak az egészségügyi ellátók ismerik a járvány valós képét, nem várhatjuk el a kívánatos társadalmi reakciók kialakulását.

A lakosságnak azt javasolják:

 • A közösségi közlekedésben, illetve zárt terekben vagy tömegben viseljünk maszkot!
 • Kerüljük a felesleges személyes érintést (kézfogás, ölelés, puszi), gyakran és alaposan mossunk kezet!.
 • Amint a légúti fertőzések tüneteit észleljük magunkon, maradjunk távol embertársainktól és végeztessünk antigén vagy PCR tesztet!
 • A nem oltható gyermekek védelme érdekében az iskolában is valósítsuk meg a maszkviselést!
 • Az egyre romló hazai járványügyi helyzet miatt a Magyar Orvosi Kamara, illetve a Magyar Tudományos Akadémia ajánlásához csatlakozva felhívjuk az önkormányzatokat, a munkahelyi vezetőket, illetve a közösségi közlekedés, kereskedelmi, szabadidős, oktatási, sport és szórakoztató intézmények vezetőit, hogy saját hatáskörükben támogassák az arcmaszk viselésének minél szélesebb körű elterjesztését!

Mindent el kell követni a minél magasabb arányú átoltottság érdekében, ezért:

 • Mindenki, akinek nincs konkrét COVID-19 ellenes vakcina alkalmazására ellenjavallata, oltassa be magát! Segítsük rokonainkat, barátainkat, ismerőseinket ellenérzéseink leküzdésében, tájékozódjanak hiteles forrásból. Magyarázzuk el, hogy a védőoltás okozta potenciális mellékhatások aránya és súlyossága messze-messze elenyésző a betegség okozta veszélyekhez képest, a világon már 6,8 milliárd embert beoltottak.
 • A szakmai szervezetek és a civil szféra bevonásával tájékoztassuk a nem oltottakat. Segítsük a nehéz körülmények között élőket kiszálló oltóegységek bevonásával.
 • A legalább 80 százalékos hazai átoltottság eléréséig nem mellőzhetünk semminemű óvintézkedést.
 • Javasoljuk a harmadik oltást azoknak, akik legalább 6 hónapja megkapták az utolsó oltást vagy átestek fertőzésen, illetve mindenkinek, akinek bizonyítottan nincs elég antitestje. A 60 felettiek, a túlsúlyosak, a krónikus betegséggel élők, a fokozott kockázatú munkakörben dolgozók számára az ismétlő immunizálás javasolt időpontja a 4. hónap.

A szakemberek felhívásának célja egy újabb, tomboló járványhullám megakadályozása, a nemkoronavírusos egészségügy ellátási kapacitások működőképességének megőrzése, az elkerülhető halálozások megelőzése, ami véleményük szerint csak együtt sikerülhet!

A kezdeményezést aláírói: Duda Ernő immunológus, virológus, Falus András immunológus, professzor emeritus, akadémikus, Petrányi Győző immunológus, professzor emeritus, akadémikus, Rusvai Miklós, virológus, Sarkadi Balázs kutatóorvos, akadémikus, Weltner János orvos továbbá a ’Konszenzus az Egészségért’ civil szakértői csoport számos tagja, úgy mint Balkányi László orvos, az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ korábbi tudásmenedzsere, Cserni István orvos, a Háziorvosok Online Szervezetének társalapítója, Kósa István orvos, egészségügyi menedzser, Lantos Gabriella egészségügyi menedzser, Rékassy Balázs orvos, egészségügyi menedzser, a jelen felhívás kezdeményezője, Török Zsolt orvos, háziorvos, Vályi Péter orvos, Vitrai József népegészségügyi szakértő.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink