spot_img

30 alatt csak a Pfizer ajánlott

Mindent megfontoltak, mindent meggondoltak: Németországban kizárólag a Pfizert javasolják a harminc év alattiak oltására. A német oltási tanácsadó bizottság kiadott egy ajánlást, amiben a fiatalok mellett terhes kismamák számára is csak a Pfizer-Biontech vakcináját javasolják használni.

Noha mindkét mRNS alapú oltóanyagot biztonságosnak és hatékonynak találták a német kutatások, a bizottság arra jutott, hogy az egyébként rendkívül szórványosan előforduló szívizomgyulladás mellékhatás a Pfizer oltóanyagánál jelentkezik még elenyészőbb számban.

A fiatalok oltása kapcsán indokolt az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeletére figyelni: ez a hivatal mindig legalább egy lépéssel előrébb jár a megbízható, nyugati vakcinák vizsgálatában és engedélyeztetésében. Amerikában ennek megfelelően már oltják Pfizerrel az 5-11 éves korosztályt, és ez az engedélyezés nálunk is mihamarabb remélhető. Mindenesetre az Európai Gyógyszerügynökség is elemzi a helyzetet és várhatóan mi is zöld utat kapunk végre a még fiatalabbak Pfizerrel történő oltására. 

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink