spot_img

Kötelező oltás helyett rendszeres tesztelést akar a PSZ

November 10-én kellett volna fogadnia a pedagógus szakszervezeteket a kormánynak, hogy folytassák a sztrájktárgyalásokat, de technikai okokra hivatkozva kérte annak halasztást. A megbeszélések egyik sarkalatos pontja az állami intézményekben elrendelt koronavírus elleni kötelező oltásról szóló rendelkezés visszavonása lett volna. A tárgyalásokat november 18-ára tették át, aminek inkább az lehet az oka, hogy november 15-én kell az intézményvezetőknek leadni a jelentést arról, hogy mennyien tagadták meg az oltást.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sztrájkbizottsága követelései között szerepelt az is, hogy a kormány vonja vissza az állami munkáltatók jogkörét az oltás felvételére való kötelezésről. Annak ellenére követeli ezt a két szakszervezet, hogy mindkettő oltáspárti, év elején sokat küzdött azért, hogy mielőbb oltsák az oktatásban dolgozókat, hiszen az intézményekben terjedt a koronavírus

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke megkeresésünkre azt mondta: nem kívánnak engedni követeléseikből a jövő heti megbeszélésen sem, és valójában nem is értik, miért a tanárokat pécézte ki magának a kormány a kötelező oltással kapcsolatban, hisz, míg – a kormányzati kommunikáció szerint – a pedagógusoknál 90 százalék feletti az átoltottság, más ágazatokban 60 százalék. Ráadásul így is pedagógushiánnyal küzdenek az iskolák, a kötelező oltás tovább ronthat a tanárhiányon.

Pedagógus számára kijelölt oltás helyszín. 2021. Magyarország. Forrás: Facebook

Ugyanis az oltás csak az állami intézményekben kötelező, míg az egyházi és az alapítványi iskoláknál a fenntartók, a munkáltatók kezébe adták a döntés jogát. Így előfordulhat az is, hogy az oltást elutasító „állami” pedagógusok, akiket majd fizetés nélküli szabadságra küldenek, az egyházi intézményekbe mehetnek át tanítani, csökkentve az egyházi iskolákban is meglévő pedagógushiányt.A pedagógushiányt jól mutatja az is, hogy az alelnök tud olyan fideszes megyei jogú városokról, ahol egyes intézményekben olyan nagy az oltást megtagadók száma, hogy ha kötelezővé tennék az oltást, ellehetetlenülne az óvodai nevelés.

A kötelező oltással az is probléma, hogy nincs szabályozva, mely betegségcsoportoknál lehet kivételt tenni és nincs fellebbezési joga a pedagógusnak az orvos döntésével szemben, ha az nem ad felmentést a kötelező oltás alól. Az érdekképviseleti vezető példaként hozta fel a szülés előtt álló kollégáit, akik közül sokan nem szeretnének oltást.

Mintha nem lenne járvány

A PSZ szerint a kormány nem úgy viselkedik, mintha járvány lenne. Totyik Tamás elképesztőnek tartja, hogy a Lázár Ervin programban továbbra is viszik az iskolásokat cirkuszlátogatásra, összeengedve az ország különböző településeiről őket. Jelzést kaptak arról is, hogy a Schmidt Mária alapítványa által szervezett továbbképzéseken a járvány fokozott terjedése ellenére is részt kell venniük azoknak a pedagógusoknak, akik erre korábban jelentkeztek, mert azzal fenyegetik őket, hogy vissza kell fizetniük a továbbképzés díját. Megjegyezte: mintha az lenne a szándéka a kormánynak, ahogy ráengedje a társadalomra a járványt a nyájimmunitás eléréséhez, ha már az oltottak számát nem tudja növelni.

A kötelező oltás helyett a PSZ azt szeretné, ha elkerülhetőek lennének olyan intézkedések, mint például az iskolabezárás, és szorgalmazza mindenhol a kötelező maszkviselést, továbbá az oktatásban dolgozók és a diákok rendszeres tesztelését. 

Otthon is elvégezhető COVID gyorsteszt. Illusztráció.

Totyik Tamás arról is beszámolt, hogy egyre több visszajelzést kapnak kollégáiktól arról, hogy a második oltás után betegek lettek. Ezzel az is probléma, hogy mindez nem számít munkahelyi megbetegedésnek, vagyis nem jár utána 100 százalékos táppénz. 

A legnagyobb problémának az állammal szembeni nagyfokú bizalmatlanságot tartja. Mint mondta, a kormány titkolózik, nincs megfelelő, hiteles adatszolgáltatás. A bizalmat kellene helyre állítani. 

Totyik Tamás azt is hangsúlyozta: érdekképviseletként nem tehetik meg, hogy magára hagyják azt a 10 százaléknyi pedagógust, aki eddig elvi vagy egészségügyi, netán más okból megtagadta az oltás felvételét. Számukra tökéletes megoldás lehetne a hetenkénti tesztelés, melyet egyébként a szakszervezet az egész oktatásra kiterjesztene a járvány alatt, mert a kormánynak be kell látnia: a tesztelés még mindig olcsóbb, mint a kórházi ellátás meg a táppénz.A kormány oltási akcióját – amely csak november 22-én kezdődik – megkésettnek tartja, szerinte már nyáron el kellett volna kezdeni, amikor éppen pihent a járvány, és már rég el kellett volna törölni az oltáshoz szükséges regisztrációt.  Nagyon fontos lenne, hogy oltóbuszokat küldjenek az elmaradott régiókba, ahol mind ez ideig kevés embert oltottak be.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink