spot_img

Nem várnak a kormányra, inkább szűrik a lakókat

Bár leginkább az állam feladata lenne az ingyenes koronavírus tesztelés, a kormány mégsem fordít rá egy fillért sem, pedig elég sok antigén tesztet beszereztek az első hullám idején, amiket kiszórtak a beteghegyekből ki sem látszó háziorvosoknak, és amelyek szavatossági ideje decemberben lejár.

Hiába követeli több civil szervezet, több járványügyi szakember, hogy legyen ingyenes tesztelés az országban, mint máshol Nyugat-Európában, itthon ezt nem finanszírozzák, így az önkormányzatok kénytelenek lépni lakóik érdekében, hisz a koronavírus-járvány éppen tombol, rendkívül magas a napi új esetszám. A II. kerület az I. kerülettel összefogva térítésmentes antigénszűrést biztosított lakóinak.

A II. kerület polgármestere, Örsi Gergely a covidoltas.info megkeresésére elmondta, látva, hogy a járvány felfelé ívelő szakaszában van, és az oltás után a leghatékonyabb védekezési forma a tesztelés. Ezért úgy döntöttek biztosítják az ingyenes szűrővizsgálat lehetőségét. Hozzátette, a bölcsődei, óvodai és iskolai visszajelzésekből is látták, hogy egyre nagyobb igény lenne rá, emellett az Országos Mentőszolgálat nagyon le van terhelve, és az egyébként drága magántesztelő helyeken is sorba kell állni, ezért léptek. 

Múlt hét szerdától péntekig, illetve ezen a héten hétfőtől péntekig várták, várják a kerületi lakosokot a Mechwart ligetben és a Budai Irgalmasrendi Kórházban, illetve a Szent Ferenc Kórházban. A kerületvezető elmondta, a nem helyi lakosokat sem küldik el a tesztelési pontokról.

Az elmúlt napok eredményeiről Örsi Gergely azt mondta az elmúlt hat napban 2000 embert teszteltek le egészségügyi szakemberek és önkéntesek segítségével, a sátraknál szinte folyamatos a sorbanállás, ezért a nagy érdeklődésre való tekintettel, várhatóan még szombaton is fogadják az érdeklődőket.

Képünk illusztráció

A teszteredményekből az látszik, hogy átlagosan 10 százalék körül alakul a pozitív esetek aránya, ám az utóbbi napok részjelentései már azt mutatták, hogy az átlag inkább közelíti a 15%-ot. Az eredményeket pénteken összesítik.

Az anyagiakról kérdezve a polgármester azt mondta, hogy bár úgy látja, ennek finanszírozása az állam feladata volna, mivel erre egyelőre ígéret sincsen, ezért ők nem vártak tovább. A teszteket a Szent Ferenc kórház biztosította számukra. Az önkormányzatnak az egyéb költségek egy-két millió forintba kerülnek. Örsi Gergely úgy látja, érdemes volna más városrészeknek is követni őket, mert az államra hiába várnak. 

Hétfőtől két hétig Óbudán is ingyenes antigén tesztelésre várják a lakókat.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink