spot_img

A pandémia ellen nem elég csak “tessék-lássék küzdeni”- Csütörtöktől teljes lezárás Szlovákiában

Ausztria után a szlovák állam is a teljes lezárás mellett döntött, így próbálnak úrrá lenni a koronavírus gyors terjedésén. November 25-től 2 hétre teljes lezárás lesz az országban – jelentette be Richard Sulík gazdasági miniszter a kormány szerdai döntését követően.

Az országban a fekete besorolású járásokban egyébként már néhány hete érvényben van az ún. lockdown. Az egyre rosszabb számok szerinte annak tudhatók be, hogy sokan nem tartják be az óvintézkedéseket. Ezért is volt szükség a mostani a szigorításokra.

A csütörtöktől életbe lépő kijárási tilalom alatt csak élelmiszer-vásárlás, munkavégzés céljából lehet elhagyni a lakhelyet, illetőleg engedélyezett orvoshoz és oltásra menni. Az éttermek, valamint a nem létszükségletű boltok bezárnak. 

Az iskolákban jelenléti oktatás marad, azonban kötelező lesz a tesztelés. Szintén lehet temetésen, keresztelőn, esküvőn részt venni, valamint a természetben tartózkodni a járáson belül. 

Az éttermek és a nem létszükségletű boltok bezárnak, az iskolák azonban nem, az oktatási intézményekben azonban kötelező lesz a tesztelés.

A munkahelyeken jövő héttől az év végéig az oltatlanoknak, és azoknak, akik 180 napnál régebben estek át a fertőzésen, hetente kötelező lesz a tesztelés, és csak negatív eredménnyel engedélyezett a munkavégzés.

Az alkalmazottat, aki nem kapta meg az oltást, illetőleg nem esett át a fertőzésen, és megtagadja a tesztelés kötelezettségét, a nemrégiben elfogadott törvény értelmében fizetés nélküli szabadságra küldik.

Ennyire még nem volt rossz a helyzet

A kijárási tilalom legalább két hétig érvényben marad. Eduard Heger kormányfő a sajtótájékoztatón elmondta: tíz nap után újra kiértékelik a helyzetet. A járványhelyzet javulása esetén kilátásba helyezte az óvintézkedések enyhítését, de csak az oltottak és a gyógyultak számára.

Ján Mikas szerint Szlovákiában ennyire rossz még nem volt a helyzet az egész koronavírus-pandémia alatt. A tisztifőorvos szerint visszatértek a második hullámhoz hasonlóak a körülmények. Úgy véli, a mostani intézkedések csak rövid távra jelentenek megoldást. Hosszú távon csak a vakcina harmadik dózisának beadása és az oltatlanok beoltása segít. Jelenleg a járványgörbe ellaposítása, egyben a kórházba kerülők számának csökkentése a cél – jelentette ki Mikas a bejelentés utáni sajtótájékoztatón.

Az egészségügyi miniszter, Vladimír Lengvarský, is felszólított mindenkit, hogy oltassa be magát. Szlovákiában egyébként már elérhetőek a COVID-19 gyógyítására szolgáló monoklonális antitestek, és a molnupiravir hatóanyagú tabletták is.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink