spot_img

Jöhetnek a kicsik: engedélyezték az 5-11 évesek oltását

Várható volt, de nagyon vártuk is: józan és a körülményekhez képest viszonylag gyors döntést hozott az Európai Gyógyszerügynökség, amikor végre megadta az engedélyt az 5-11 év közötti korosztály oltására a Pfizer-BioNTech vakcinájával. Ez az engedély még csak a zöld út előszobája, a végső szót az Európai Bizottság mondja ki – de ez valószínűleg már csak formalitás, és tényleg elkezdődhet egy újabb korosztály bevonása az oltási programokba Európa-szerte.

A gyerekek a felnőtt Comirnaty hatóanyag dózis egyharmadát, tíz mikrogrammnyi egységet kapnak, a felnőttekhez hasonlóan két dózisban, a két oltás között három hetes szünettel. A kutatási fázisból ugyanis az derült ki, hogy ez a dózis ugyanolyan erős immunválaszt vált ki ebben a korosztályban, mint a 16-25 évesek között a teljes adag, és a kicsik körében is közel 91 százalékos védettség jött létre. A tesztekbe nem mellesleg már a hathónaposnál idősebb valamennyi korosztályt bevonták, így talán lépésről lépésre tényleg eljuthatunk a teljes lakosság olthatóságához. 

A teszteredmények a mellékhatásokra is kitérnek, és itt is csupa olyan tünetet láthatunk, amelyek gyakorlatilag bármely oltás velejárói lehetnek: múló karfájdalom, a szúrás helyén duzzanat, fejfájás, étvágytalanság, hőemelkedés, esetleg láz, némi hányinger. Megannyi kellemetlenség egy alsós gyermek számára, de össze sem vethető annak jelentőségével, hogy a védettség már ebben a korosztályban is megteremthető. 

Frissítés: Orbán Viktor a péntek reggeli rádiós interjújában elmondta, hogy várhatóan december 20-án érkezik az első szállítmány Magyarországra.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink