spot_img

Leginkább magukban bíznak az oltásellenesek

Stagnálni látszik az úgynevezett oltási hajlandóság: az oltási akcióhét sikere mellett továbbra sem csökken az oltást elutasítók aránya. A Szegedi Tudományegyetem Járványmatematikai Modellező Csoportja egy átfogó kutatásban arra volt kíváncsi, hogy az érintettek milyen érvek mentén vetik el az oltás felvételét. A szakemberek az év eleje óta rendszeresen végzett felmérésben 1600-féle (!) választ kaptak eddig, ezeket csoportosították, ha egyáltalán lehet így fogalmazni az érvekkel kapcsolatban így, „logikai” egységekbe. 

A legmasszívabb tábor egyszerűen megbízik a saját immunrendszerében, ami derék dolog – kérdés, a koronavírus is tekintettel van-e erre. Mindenesetre ez a válaszadói csoport, az oltást elutasítók mintegy negyede nem érzi magát veszélyben a járvány miatt. Náluk valamivel kevesebben vannak, de jelentős a száma azoknak is, akik nem bíznak a vakcinákban, vagy a mellékhatásoktól tartanak. 

A stabil konteohívők, akiknek Bill Gates chipjei sosem fognak túljárni az éberségükön, az oltást elutasítók egytizedét teszik ki. Van ugyanakkor biztató tendencia is: a harmadik hullám sokak józanságát hozta meg, januártól júniusra jelentősen csökkent azok száma, akik nem tartják veszélyesnek a koronavírust. Arra egyelőre nem találtak meggyőző bizonyítékot a tudósok, hogy az oltáshoz való hozzáállás az iskolai végzettségtől, vagy akár a lakóhely lélekszámától függne. Ez utóbbi persze csökkenhet, minél többen bíznak legyőzhetetlen immunrendszerükben. 

Kép forrása: 444.hu

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink