spot_img

Lélegeztetőgép-biznisz: garanciák és karbantartás nélkül maradtunk

Tovább dagad a lélegeztetőgép-biznisz körüli botrány. Miután tavaly kiderült, hogy a feleslegesen vásárolt lélegeztetőgépek ezrei porosodnak raktárakban és a beszerzést bonyolító cégek közül többen rekord-bevételre tettek szert, egy friss oknyomozó riportból kiderült: nem csak drágák voltak a beszerzett lélegeztetőgépek, hanem nagy részük használhatatlan is.

Több magyar kórházban meghibásodtak, volt, ahol a bedugás után füstölni is kezdtek a Kínából vásárolt lélegeztetőképek. Volt, ahol beüzemelni sem tudták a gépeket, mivel nem azokhoz nem kaptak megfelelők a csatlakozókat. Többek között ez derül ki a Direkt36 cikkéből, melyben a 2020 tavaszán beszerzett kínai lélegeztetőgépek sorsát kutatták.

A lapnak kórházi és lélegeztetőgépekkel foglalkozó források arról beszéltek, hogy

a „2020 novembere óta kiszállított több mint 3000 kínai lélegeztetőgépből sok még ma is a kórházak raktáraiban áll. Ha valamelyik készülék meghibásodik, sokszor meg sem javíttatják, hanem csak elővesznek egy másikat a készletből”.

Magától értetődőnek kellene lennie, hogy az ilyen drága és életmentő eszközök karbantartása kulcsfontosságú, erre azonban az illetékesek nem gondoltak idejében.

A hozzávetőlegesen 300 milliárd forintnyi üzlet nyélbeütését követően derült ki, hogy nem olyan egyszerű üzembehelyező és karbantartó céget találjani a gépek mellé: a hazai szakemberek nem ismerték a kínai modelleket, emellett problémás volt az alkatrész-utánpótlás is, és sokszor a csatlakozók sem voltak kompatibilisek a magyar kórházakban lévőkkel.

Emiatt például tavaly decemberben a Dél-pesti Centrumkórházban még a készülékek üzembe helyezésével sem boldogultak. Egy dunántúli kórházban pedig több lélegeztetőgép a hálózatra csatlakoztatás pillanatában füstölni kezdett.

A Direkt36 cikkének megjelenését követően, az év végi kormányinfón Orbán Viktort arról kérdezte az RTL Klub munkatársa, hogy hogyan értékeli a több sebből vérző beszerzést.

A kormányfő kitért az érdemi válaszadás elől. Szerinte a járvány elején a szakértők azt mondták, hogy ha minden a legrosszabbul alakul, 8-10 ezer lélegeztetőgépre is lehet szükség, ezért akartak 15-16 ezret venni, a gyorsaság volt a legfontosabb. 

Orbán a tájékoztató alkalmával elárulta, hogy szerinte akit csak lehetett, kiképeztek a lélegeztetőgépek használatára, úgy fogalmazott, hogy „felkészültünk a háborús logika szerint”. Ezt az állítását némileg árnyalja egy korábban az internetre kikerült videó.

A helyzet egyértelmű: drágán, kapkodva szereztünk be több ezer használhatatlan lélegeztetőgépet. A kérdés csupán az: mi lesz ezután és lesz-e bárki, aki vállalja mindezért a felelősséget?

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink