spot_img

A negyedik oltás már nehezen menne Orbánnak

Orbán Viktornak elege van.

Ezt mondta a karácsony előtti sajtótájékoztatóján:

„Én kulcskérdésnek tartom ma, hogy a harmadik oltás működjön, mert be fogunk sokallni egy idő után. Tehát az oltás mégis bizalmi kérdés. Ha úgy nézek ki, mint egy ementáli sajt, már elnézést, akkor egy idő után… Meddig? Tizedik is lesz? Meg tizenötödik is? Vagy hogy lesz ez? Én nagyon bízom benne, hogy ez a harmadik, ráerősítő oltás, ez megfogja. Ha negyedikért kéne menni, már nekem is nehezen megy, tehát nagyon bízom benne, hogy a harmadik az omikronnal szemben is győztes lesz.”

A miniszterelnök jól látja: valószínűleg senki sem szeretne még egy oltást, ahogy még egy hullámot sem. Mindenki el szeretné felejteni a maszkviselést, a gyorstesztelést, a kényszerű elkülönítéseket, az ismerősi körből érkező szomorú híreket, és a kórházakból kiszivárgó rémtörténeteket.

Fáradtak vagyunk, és elegünk van. Főleg azoknak, akik az elmúlt két évben komoly jövedelmeket, állásokat, lehetőségeket vesztettek el, és nem vagy csak alig számíthatnak a segítségre. Az orvosoknak és ápolóknak, akiknek nem csak a járvány okozta elképesztő többletmunkával, de a betegeik – amúgy sokszor indokolt – türelmetlenségével, idegességével is meg kell birkózniuk.

Mindnyájan nagyon bízunk benne, hogy a harmadik, ráerősítő oltás „megfogja”. A legjobbat reméljük.

Azonban egy miniszterelnöknek emelett mindig a legrosszabbra kell készülnie. Mert sajnos ez a vírus nem a vágyainkat követi.

Az elmúlt két évben szinte minden úgy alakult, ahogy a virológusok, matematikusok, komplex rendszerekkel foglalkozó kutatók megjósolták. Kérlelhetetlenül és közömbösen, a tudományos ismereteinknek megfelelően. Mert lehet, hogy a pontos adatokat el lehet rejteni ideig-óráig, de attól még a tények és a természet törvényei változatlanok maradnak.

A tény pedig az, hogy jelenleg Izraelben – ahol a korai első hullám óta, szinte országméretű kísérleti laborként egy fél lépéssel a világ előtt jár az egészségügy – egy hatezer fős mintán vizsgálni fogják a negyedik oltás hatásait, Ausztriában pedig napirendre került az egészségügyi dolgozók negyedik oltása.

Ez távolról sem jelenti azt, hogy a negyedik oltás elkerülhetetlen.

Igazolásra vagy cáfolatra vár az a feltevés, hogy ez a módszer tényleg képes tovább erősíteni az immunrendszert a koronavírus újabb és újabb variánsai ellen. Számos szakértő úgy gondolja, hogy akár ellenkező hatást is kiválthat.

Egy biztos: a tények ezzel kapcsolatban sem fognak hazudni, és amikor egy nagyobb csoporton elvégzett vizsgálat eredményeit más kutatók is ellenőriztek, és további kutatók a megismételve a vizsgálatot ugyanolyan eredményre jutottak, akkor tényként tudni fogjuk, hogy szükség lesz-e további megerősítő oltásokra ahhoz, hogy biztonságosan együtt élhessünk ezzel a vírussal.

Közben reménykedhetünk abban is, hogy a természetes mutáció is olyan irányban alakítja a vírust, ami számunkra kedvezőbb feltételeket biztosít a jövőben. Egyre több és egyre biztosabb hír van arról, hogy az omikron variáns enyhébb lefolyású betegséget okoz, ami még úgy is bíztató, hogy számos tényező – átoltottság, a gyógyultak száma, a népesség átlagéletkora – befolyásolja.

Van miben reménykedni. Azonban amíg minden ki nem derül, és nem látjuk azt az utat, amin a lehető legkevesebb életáldozat mellett a lehető legközelebb maradhatunk a normálishoz úgy, hogy közben ne kergessük a végkimerülésbe azokat, akik amúgy sokszor az életünket tartják a kezükben, addig a miniszterelnök szavait kezeljük úgy, mint egy, a vírusba belefáradt 58 éves ember vágyakozását egy olyan világ után, ahol minden úgy van, ahogy ő szeretné.

És nem közegészségügyi iránymutatásként.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink