spot_img

Hiába várunk az ingyen tesztelés lehetőségére?

Amerikában 500 millió, praktikusan fejenként kettő antigén gyorstesztet oszt szét az állampolgárok között, hogy ezzel is felvegyék a harcot a roppant gyorsan teret hódító omikron variánssal szemben. Emellett ingyen tesztelési pontokat is felállítottak a főbb forgalmi csomópontokon. 

Nagy-Britannia is hasonlóan jár el, az onnan érkező beszámolók szerint bárki elveheti a patikákból a kifejezetten házi, otthoni használatra fejlesztett antigén gyorsteszteket. Ha valaki úgy dönt, hogy minden reggel teszteli magát, mielőtt emberek közé megy, munkába indul, annak sincs semmi akadálya. 

Akadálya csak nálunk, Magyarországon van ennek, ahol nem hogy ingyen, de kifejezetten túlárazottan lehet csak, saját zseb terhére teszthez jutni. A kormány pedig minden lehetséges alkalommal elmondja, nincs tervben, hogy a lakosság ingyen tesztekhez jusson. Eddig legközekebb ehhez csak akkor jártunk, amikor Pintér Sándor „egészségügyért is felelős” belügyminiszter azt mondta: vizsgálják a kérdést.

Addig, addig vizsgálják, míg a beteg meghal – mondhatnánk némi éllel. Az viszont mindenképp árulkodó jel, hogy a sokáig példaként emlegetett Ausztria, a lakosság számát tekintve hozzánk hasonló méretű Portugália, de még az 5 milliós Szlovákia is többet tesztelt a járvány ideje alatt, mint mi.

Forrás: ourworldindata.org

A szerkesztőségünk tagjai hosszú ideje hangsúlyozzák a tesztelések fontosságát. Talán nem véletlen, hogy a kormányzat tétlenkedését megunva, a főváros, illetve több önkormányzat is a saját költségére bonyolított le tesztelési kampányokat.

Pintér Sándor ominózus nyilatkozatát megelőzően, Gulyás Gergely arról tájékoztatta a sajtót, hogy a tesztek túl drágák, nincs értelme mindenkit tesztelni – miközben 5 milliárd Ft értékű PCR tesztet kellett kidobni a kukába, mert azokat elfelejtették felhasználni.

A fentiekből következik pár egyszerű kérdés, amelyekre mégsem tud egyértelmű választ adni a kormány: miért nem teszteltettünk többet a járvány ideje alatt? Minek kell történnie ahhoz, hogy a kormány végre rászánja magát és ingyenesen elérhetővé tegye a teszteket – legalább a leginkább rászorulók számára?

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink