spot_img

Várakozás nélkül olthatók a covidon átesettek az új protokoll szerint

Változott az oltási protokoll, mostantól várakozási idő nélkül olthatók azok az oltatlanok, akik átestek a koronavírus-fertőzésen. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb ajánlása szerint a védőoltás beadása előtt az esetleges tünetmentes fertőzöttség ellenőrzésére PCR-teszt elvégzése nem indokolt. Az NNK ajánlása hangsúlyozza: attól, hogy valaki átesett a fertőzésen az még nem felel meg az immunizációnak. Minden esetben a teljes oltási sor beadása szükséges.

Az új szakmai ajánlást teljes terjedelmében itt olvashatja. A dokumentum lényeges pontjai a következők:

  • A Moderna esetében ismétlő oltásra minden kombinációnál fél dózist kell beadni.
  • Az egészségügyi szakmai kollégium állásfoglalása alapján nem lehet végleges oltási felmentést adni (kivéve persze, ha valakinél az oltás pl. anafilaxiás reakciót váltott ki). Halasztani lehet a harmadik oltást a Covid–19 betegség kialakulása után legalább 4, legfeljebb 6 hónappal.
  • A harmadik oltás halasztásának indoka lehet a lázas állapot, veszélyeztetett terhesség, súlyos immunhiányos állapot kialakulása is.
  • Javasolják a 12–17 évesek ismétlő oltását az alapimmunizáció után 4–6 hónappal. Az oltás utáni nemkívánatos események elhanyagolhatók.
  • A negyedik ismétlő oltás általános bevezetése egyelőre nem indokolt, erről a vakcinák hatékonysági vizsgálatainak, illetve a járvány kialakulásának függvényében lehet később dönteni. Szakmailag nem indokolt a negyedik oltás utazás vagy külföldi munkavállalás céljából.
  • Javasolják az immunszuppresszív vagy immunmoduláló kezelésben részesülő betegek harmadik oltását.
spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink