spot_img

Felkészülés az omikronra – Mikor, hogyan és melyik teszt a jó teszt?

Újra meredeken emelkednek az esetszámok. Ez már valószínűleg az omikron érkezésének jele. Egyre inkább együttélünk a vírussal, de továbbra is fontos, hogy vigyázzunk egymásra, és ne fertőzzük meg a környezetünkben élőket.

Ebben nagyon hasznos és fontos eszköz a vírusteszt. A különböző tesztek segítségével megbizonyosodhatunk a fertőzésgyanúról, és időben elkülöníthetjük magunkat másoktól, valamint abban is segítenek, hogy megállapíthassuk, mikortól térhetünk vissza a normális kerékvágásba a megfertőződés és esetleg betegség után.

Melyik teszt a jobb?

A vírusteszteket az alapján kategorizáljuk, hogy mit keresnek a mintában. A molekuláris tesztek a vírus genetikai nyomait keresik (ilyen például a PCR teszt), az antigén tesztek pedig a vírus egy fehérjéjének a jelenlétét mutatják ki.

Az antigén gyorstesztek és a laborban elemzett PCR tesztek között a különbség olyan, mintha mondjuk a röntgent és az MRI vizsgálatot hasonlítanánk össze. Mindkettő hasznos bizonyos szempontból. A röntgen előnye, hogy olcsó és kiválóan alkalmas arra, hogy kimutassa a feltűnő, egyértelmű problémákat. Az MRI vizsgálat időigényesebb, sokkal drágább, viszont sokkal pontosabb képet szolgáltat arról, hogy mi történik a szervezetben.

Ugyanígy elmondható, hogy mindkét teszt megbízható, és adott célokat szolgál. Az antigén gyorstesztek előnye, hogy gyorsan és olcsón jelzik, hogy ebben a pillanatban fertőzőek vagyunk-e. Az érzékenyebb PCR tesztek hamarabb jelzik a fertőzést, de több ideig tart amíg megkapjuk az eredményüket.

Mindkét teszttípus hasznos, de a rakéta sebességgel terjedő omikron esetében egy gyorsteszt hamarabb képes jelezni, ha pár napra el kell különíteni magunkat másoktól.

Mikor érdemes gyorstesztelést végezni?

A tesztek által biztosított információ segít abban, hogy ne terjesszük a vírust akaratunkon kívül. Mivel az antigén tesztek a fertőzés kimutatására jók, ezért csoportos együttlétek, találkozók, programok előtt érdemes elvégezni, minél közelebb a kezdési időponthoz, akár közvetlenül előtte, mondjuk az autóban.

A negatív eredmény persze csak azt jelenti, hogy mi nem fertőzünk meg másokat. Nem jelent biztosítékot az ellen, hogy mások esetleg megfertőzzenek minket.

Repülés vagy hosszabb vonatút előtt is érdemes ellenőrizni a vírus jelenlétét a szervezetünkben, megérkezés után 2-3 nappal pedig azt, hogy vajon megfertőződtünk-e az úton.

Covid-19 antigén gyorsteszt készlet otthoni teszteléshez.

Mikor érdemes tesztelni, ha fertőző személlyel találkoztunk?

Az omikron nagyon gyorsan terjedő variáns, ezért több szakértő szerint is hamarabb lehet tesztelni egy fertőző személlyel való érintkezés után. A korábbi ajánlások öt napot mondtak. Azonban az omikron európai terjedésének egyik jól dokumentált esete, egy norvég céges, karácsonyi ünnepség, amelyet egy étteremben tartottak, és amelyen 80-an fertőződtek meg (mind oltottak), és a fertőzöttek 75 százalékánál buli után már 2-3 nappal jelentkeztek tünetek, felülírta a tesztelés szabályait. Így akár 2-3 nap várakozás elég egy fertőző személlyel való találkozás után a teszt elvégzésre.

Lehetséges, hogy valaki túl korán tesztel?

Igen. Fertőző személlyel való találkozás után nincs értelme azonnal tesztelni, és úgy gondolni, hogy minden rendben. A vírus pár nap alatt éri el a kimutatható szintet a szervezetben.

Ezért ilyenkor 2-3 napig érdemes a biztonság kedvéért elkülönülni másoktól, maszkot viselni mások jelenlétében, és utána tesztelni.

Negatív eredmény esetén mikor érdemes újra tesztelni?

Az egyértelműen fertőző környezetben való tartózkodás után az első negatív tesztet követően, 2-3 nappal később még egy tesztet érdemes elvégezni.

Mi van azokkal, akinek tünetei vannak, de a gyorstesztjük negatív?

Ebben az esetben inkább a tünetekre kell hallgatni. Az oltottaknál a tünetek megjelenése lehet annak a jele, hogy a szervezet a teszt által még ki nem mutatható mennyiségű vírusra reagál. Ha a következő pár napban enyhülnek a tünetek, és továbbra is negatívak a teszteredmények, akkor lehet bízni abban, hogy jó irányban alakul a helyzet. 

Tünetekkel, de negatív antigén teszteredménnyel érdemes lehet elvégezni egy PCR tesztet, amivel biztosan ki lehet zárni a Covidot. Azonban légzőszervi tünetekkel amúgy is ajánlott inkább otthon maradni.

Mit jelent, ha a teszt eredménye „nem értékelhető”?

Nem tudjuk, milyen gyakran fordul elő, de ha ilyen eredményt kapunk, ne gondoljuk azt, hogy nem vagyunk fertőzőek. Általában egy újabb teszt elvégzése a javasolt. Nem értékelhető eredmény több okból is létrejöhet. Lehet, hogy a minta volt elégtelen, de van, hogy a feldolgozás során történt hiba. Az is ok lehet, hogy olyan alacsony a vírusok száma, hogy képtelenség belőle kimutatni az igazi pozitív eredményt.

Muszáj újra tesztelni, ha a gyorsteszt pozitív lett?

Ha a gyorsteszt eredménye pozitív lett, fogadjuk el, hogy fertőzöttek, és fertőzőek vagyunk. Előfordulhat a hamis pozitív eredmény, de ritka. A legtöbb szakértő az eredmény PCR teszttel való megerősítését javasolja, és általában hivatalosan is a PCR tesztek eredményét fogadják el.

Covid gyorsteszt készlet a nyálmintában található koronavírus-antigén kimutatására.

Mi van, ha gyorsteszt és a PCR teszt eredménye nem egyezik?

Előfordulhat, hogy a gyorsteszt eredménye negatív, a PCR teszt pedig pozitívat mutat. Ennek az az oka, hogy a két teszttípus más anyagok jelenlétét mutatja ki. A gyorstesztek a fertőzöttségre utaló antigéneket keresik, és a negatív eredmény azt jelenti, hogy ebben a pillanatban az alany nem terjeszti a koronavírust.

A PCR teszt érzékenyebb, és hamarabb jelzi a fertőzöttséget. Ha a gyorsteszt eredménye pozitív, de utána a PCR eredmény negatív, akkor a valós eredmény valószínűleg negatív. Ha tünetekkel tesztelünk negatívan, érdemes PCR teszttel megerősíteni az eredményt 2-3 nappal később.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink