spot_img

Izraelben már a negyedik oltást adják

Izraelben lehetővé tették a negyedik oldás felvételét a 60 évnél idősebb korosztálynál azok között, akik az utolsó dózist több mint négy hónappal ezelőtt kapták. Ezt eddig csak a legyengült immunrendszerrel rendelkezők és az egészségügyi dolgozók tehették meg. A miniszterelnök bejelentette előzetes kutatási adatokra hivatkozva, hogy a negyedik dózis egy hét után ötszörösére növeli az antitestek szintjét.

Az egészségügyi szakértők szerint ahhoz még további kutatásokra van szükség, hogy eldöntsék, a teljes lakosság körében is szükéges-e a negyedik emlékeztető oltás.

Hétfőn Izraelben több mint 6500 esetet regisztráltak, ami hónapok óta a legmagasabb esetszám. A szakemberek szerint az omikron nem okoz olyan súlyos tüneteket, mint a delta variáns, amit az is jelez, hogy 1000 regisztrált omikron-fertőzöttből, mindössze 3 került kórházba. Az új mutáció viszont rendkívül gyorsan terjed, amit további terhelést jelenthet az egészségügyi kapacitásokra.

Az új szabályok szerint az oltottak negatív vírusteszt esetén elkerülhetik a karantént. Izraelben 9,3 millió lakosból 6,4 millió kapta meg az első dózist, 5,8 millió a másodikat és 4,1 millió a harmadikat az egészségügyi minisztérium adatai szerint.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink