spot_img

Biztosan beteg- és halálozási csúcsot dönt az omikron

Az már biztosan látható, hogy azokat az eset és halálozási számokat el fogjuk érni az omikron vírusfertőzési hullámban, melyekről az Emberi Erőforrások minisztere mondott az Inforádiónak adott interjúban – mondta a Covidoltas.info megkeresésére Vattay Gábor, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője. Kásler Miklós, emberi erőforrás miniszter az omikron fertőzéshullám csúcsán napi 200 halálesettel és a napi 8-9 ezer fertőzöttel számol abban az esetben, ha nem változik az átoltottság vagy nem jön egy újabb variáns.  

Vattay Gábor kérdésünkre azt mondta, az Egyesült Királyság és Dánia is elérte az előző hullám csúcsát mind megbetegedések, mind kórházban ápoltak számában. Az Egyesül Államokban pedig jelenleg több a megbetegedés, mint az oltás előtt fertőzéshullám idején.  Hozzátette, minden eddigieknél többen fognak itthon is kórházba kerülni.

Dr. Vattay Gábor, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője 

A New York Times vasárnapi cikkére utalva elmondta, hogy

vasárnap nézett szembe a világ azzal, hogy csúcson van a kórházban ápoltak száma és a megbetegedések száma és ezzel a fertőzési hullámnak még közel sincs vége. Így nem tudni, mennyivel lesznek még magasabbak a számok.

Ami itthon már most látszik, hogy Budapesten az ötödik hullám máris elérte a negyedik csúcsát. Két és félszer annyi új covidos fertőzöttet regisztráltak Magyarországon az elmúlt hétvégén, mint múlt héten. Az elmúlt héten minden negyedik teszt pozitív lett az országban.

Kásler Miklós a hétvégi rádiós interjúban arról is beszélt,hogy az egészségügyi ellátórendszer ennél nagyobb terhelést is kibírt már, a fizikus azonban arra is figyelmeztetett egy másik nyilatkozatában, hogy az előttünk álló hetekben várhatóan több egészségügyi dolgozó is ki fog esni a munkából, mivel naponta találkoznak omikronos betegekkel, ebből kifolyólag viszonylag hamar meg tudnak fertőződni, erre pedig itthon is számítani lehet. Összehasonlításképpen elmondta, míg a delta variáns esetében 10 százalék esély volt a megfertőződésre, addig az omikron esetében 20-45 százalék.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink