spot_img

Propagandát tol az embereknek az oltási regisztrációkor megadott emailre a kormány

Propagandacélokra használja a kormány az oltási regisztráció alkalmával megadott emailcímeket, pedig korábban azt ígérte, nem tesz ilyet – tudósít a Telex. A kabinet szemrebbenés nélkül állítja, hogy azok, akik annak idején engedélyezték a kapcsolattartást a Kormányzati Kommunikációs Központtal annak érdekében, hogy a járványügyben kapjanak friss információt, azok felhatalmazást adtak nekik arra, hogy bármiről is tájékoztassák őket. Most pedig, a választások előtt három hónappal arra kezdte használni ezt az óriási adatbázist, hogy leírja, milyen jótéteményeket köszönhetnek nekik az állampolgárok. A napokban érkezett friss hírlevél koronavírussal kapcsolatos információt már nem is tartalmaz, kizárólag kormányzati intézkedéseket, amelyeknek semmi köze a koronavírus járványhoz.

Így például:

  • béremelések több ágazatban,
  • adócsökkentések,
  • a 13. havi nyugdíj visszahozása és nyugdíjemelés,
  • jövedelemadó-mentesség a 25 éven aluliaknak,
  • családi adó-visszatérítés és más családi támogatások,
  • állami támogatású napelem-telepítési program.

A tételes felsorolás után mindössze két mondatban utal a levél az oltásokra.

A portál emlékeztet: a Vakcinainfó nevű oldal indulásakor, 2020 decemberében is felmerültek adatkezelési aggályok amiatt, hogy a regisztrációban opcionálisan adható adatkezelési felhatalmazás túl tág kereteket ad a kormánynak az emailcímek felhasználására. Akkor a Kormányzati Tájékoztatási Központ a Telexnek határozottan azt válaszolta, hogy csak az oltásokkal kapcsolatos információk terjesztésére használja majd a felhatalmazást.

Nem a mostani az első propaganda email; korábban is érkeztek már olyan levelek, amelyekben más volt a téma. Például ezen a csatornán buzdítottak a járvány utáni életről szóló nemzeti konzultáció kitöltésére, illetve előfordultak a levelekben a kormány járványkezelési teljesítményét fényező mondatok. De eddig minden alkalommal a járványhoz kapcsolódó témában küldött emailt a kormány. Ez az első alkalom, hogy a tájékoztató levél teljes egészében valami másról szól.

A kormány egyébként a koronavírus tájékoztató oldalt is rendszeresen propaganda honlapnak használja. Csak az elmúlt 11 napban az adócsökkentésről és a hatásairól, a gazdaság sikeres újraindításáról, a várható gazdasági növekedésről, a pluszpénzt jelentő gazdasági intézkedésekről, a béremelésekről, az adó-visszatérítésről, a foglalkoztatási rekordról, a minimálbér-emelésről és más juttatások növekedéséről, illetve a hitelmoratóriumról is olvashattunk az elvileg járványügyi híreknek fenntartott oldalon. Ez azonban a kormány szabadon látogatható tájékoztatási felülete, és bár etikai kérdéseket persze felvet az ilyen típusú használata, jogiakat semmiképp. Az emailcímek használatához adott felhatalmazás felhasználásának gyakorlata azonban igen, mert az külön hozzájáruláshoz kötött.

A levél alján kattintással elérhető adatkezelési tájékoztató szerint „Ön azért kapta a hírlevelet, mert a korábbiakban önkéntes hozzájárulását adta ahhoz, hogy e-mail-címét mint személyes adatát (a továbbiakban: személyes adat) Magyarország Kormánya további kapcsolattartás, véleménykérés, tájékoztatás, illetve elektronikus levél küldése céljából kezelje”. Sokak ezt az önkéntes hozzájárulást egyetlen alkalommal, az oltási regisztrációkor adták meg.

Két éve a Telex megkérdezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy milyen célra tervezi használni a kormány a begyűjtött adatokat. Bármilyen kommunikációs célra, azaz akár egy jövőbeni nemzeti konzultáció kommunikációjára is felhasználhatók ezek, és ha nem, akkor ezt mi garantálja? A válasz így szólt:

„Az oltásról szóló értesítésig hátralévő időben szeretnénk biztosítani annak lehetőségét, hogy a regisztrálók időközben is értesüljenek a vakcináról szóló hírekről. A második hozzájárulás ennek teremti meg a lehetőségét a szigorú adatvédelmi szabályok betartásával. A járvánnyal kapcsolatos általános tájékoztatási feladatokat az elmúlt hónapokhoz hasonlóan a Miniszterelnöki Kabinetiroda végzi, az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltak ezt tükrözik.”

A portál most is megkereste a Miniszterelnöki Kabinetirodát. Azt kérdezték, hogy nem tartják-e problémásnak azt, hogy az egy évvel ezelőtti ígéretükkel szemben a járványtól független tájékoztatási célra is felhasználják az ímélcímeket, illetve, hogy milyen okból változtattak az akkori válaszuk szerinti adatkezelési gyakorlaton. Az alábbi választ küldték:

„A kormány az elmúlt hónapokban számos olyan döntést hozott, amelyek magyarok milliói számára jelentenek jelentős támogatást. Ezek közé tartoznak a béremelések, az adócsökkentések, a visszaépített 13. havi nyugdíj, a fiatalok adómentessége és a családi adóvisszatérítés is. Az említett e-mail a legfontosabb életbe lépő támogatásokról ad átfogó tájékoztatást. A kormány a tájékoztató levelek kiküldésekor minden esetben a szigorú adatvédelmi szabályok alapján jár el. Azok kaphattak ilyen levelet, akik erre felhatalmazást adtak.”

Mindez jogilag helytálló is lehet, de arra nem reagáltak, hogy egy évvel korábban még más álláspontot képviseltek, és épp azért nem tartották problémásnak a széles körű adatkezelési felhatalmazást, mert azt ígérték, hogy csak a járványhírek terjesztésére fogják azt felhasználni.

Természetesen, ha valaki a jövőben nem szeretne ilyen leveleket kapni a kormánytól, a levél alján leiratkozhat róla.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink