spot_img

A vírus után lohol a világ, de ki kéne már cselezni

Új vakcinákra van szükség, melyek széles körű, erős és tartós immunválaszt váltanak ki, hogy csökkentsék az egymást követő emlékeztető adagok szükségességét – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA)  a napokban, mert az omikron vírus agresszív terjedése mára megtépázta a vakcinák által nyújtott védelmet. És bár a három oltás legalább kivédi azt, hogy ne legyen súlyos az omikronos fertőzés lefolyása, de a vírus így is sokkal fertőzőképesebb. A szervezetek szerint hosszú távon nem tartható fent, hogy négyhavonta oltassunk, nemcsak a szükségszerűen beütő oltási apátia miatt, hanem azért sem, mert az az immunrendszernek sem tenne jót. Már javában folynak a kutatások az univerzális pánkoronavírus-vakcinák kifejlesztésére, de még sok a bizonytalanság, a nagy cégek viszont egyelőre nem érdekeltek az új irányban – írja a 444.hu.

Az omikronspecifikus vakcinákon, amelyek várhatóan a fertőzéssel szemben is magasabb védelmet nyújthatnak a minden korábbinál gyorsabban terjedő variáns ellen, már javában dolgoznak a gyártók. Ha szükség lesz ilyen vakcinára, a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztése már márciusban elérhető lehet – jelentette be a cég. A maga sajátos módján a magyar kormány is azért szállt vissza az uniós vakcinabeszerzésbe, hogy ebből Magyarország is részesülhessen majd.

De ha jönne egy újabb variáns, előfordulhat, hogy az omikronhoz igazított vakcinák megint kevéssé fogják tudni gátolni a terjedését. Ezért olyan új vakcinára lenne szükség, amely nemcsak variánsbiztos, de tartósabb fertőzés elleni védelmet is nyújt. Ideális esetben nemcsak a jelenlegi, de más emberi, akár a jövőben felbukkanó koronavírusok ellen is, hogy ne mindig egy lépéssel a vírusok mögött kelljen loholniuk a gyártóknak.

Az új típusú vakcina kifejlesztésében a gazdasági realitás a nagy kérdés. A jelenlegi vakcinák gyors kifejlesztéséhez nemcsak tudományos, de finanszírozási oldalon is példátlan összefogásra volt szükség. Ezeknek a vakcináknak a gyártási kapacitását a gyártók az óriási globális kereslet miatt folyamatosan bővítik, így ezen a ponton feltehetően túlságosan nagy anyagi kockázatot jelentene belevágni egy teljesen új fejlesztési irányba. Ahogy azonban a járvány egyre hosszabbra nyúlik, és az omikron óta már a gyakorlatban is látszanak a mai vakcinák korlátai, a variánsbiztos oltóanyagok fejlesztésére is kezdenek csordogálni a támogatások.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink