spot_img

Sehol nincs olyan, hogy bárki kérheti a negyedik oltást

Magyarországon kívül öt másik országban kezdték beadni az állampolgároknak a koronavírus elleni negyedik oltást, bár jóval korlátozottabb formában, mint nálunk tervezik. Itthon a kormány bejelentette, bárki kérheti a negyedik dózist, aki azt orvosával megbeszélte. Mindez azért is érdekes, mert a legtöbb szakértő és tudományos testület álláspontja szerint egyelőre nincs értelme a teljes népességet negyedszer is beoltani.

Orbán Viktor december 21-én még azt mondta, a harmadik oltás a szakértők szerint jó az omikron ellen is, és bízik benne, hogy ez így is lesz, mert nem lenne jó, ha állandóan oltásra kellene járni, és olyanok lennének az emberek, mint az ementáli sajt. Ehhez képest Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a héten már tényként jelentette be, hogy bárki kérheti majd a negyedik oltást. A miniszterelnök szerint a döntést az operatív törzs szakmai ajánlása alapján hozták meg. Azt azonban nem tudni, hogy milyen szakmai háttéranyagok, adatok, vizsgálatok alapján született az ajánlás. A Telex cikke szerint nem érhető el tudományos bizonyíték ennek a döntésnek az alátámasztására.

Az alábbi országok már elkezdték a negyedik, vagyis második emlékeztető oltást adni, vagy bejelentették, hogy ez hamarosan elkezdődik:

Izraelben a csökkent immunműködésűeket leszámítva a 60 év felettiek és az egészségügyi dolgozók kaphatnak negyedik oltást, legkorábban négy hónappal a harmadik után.

Dánia szerdán jelentette be, hogy elérhetővé teszi a negyedik adagot „a legsérülékenyebb állampolgároknak”, azaz feltehetően az immunhiányosoknak, esetleg a krónikus betegeknek, és fontolóra veszik, hogy az idősekre is kiterjesszék.

Chilében a hét eleje óta oltják az immunszupresszáltakat, utána kiterjesztik a negyedik adagot az 55 éven felüliekre, akik fél évnél régebben kaptak harmadik oltást.

Görögországban a krónikus betegek kaphatnak negyedik adagot.

Ausztriában a Nemzeti Vakcinációs Tanács azt javasolta, hogy egészségügyi dolgozóknak és más nagy kitettségű munkát végzőknek tegye elérhetővé a kormány a negyedik oltást, de hozzátették, hogy a szélesebb körű ajánláshoz nincs elég tudományos adat.

Nagy Britannia és az Egyesült Államok egyelőre kivár.

A magyar szakértők szerint sincs szükség negyedik oltásra. Szekanecz Zoltán, a Debreceni Egyetem immunológusa szerint egyetlen olyan tanulmány született eddig, amely a negyedik oltások szükségességére utalt, ez csökkent immunműködésűek immunválaszát vizsgálta az egyes adagok után, nekik valóban szükségük lehet a negyedik oltásra, senki másnak nem. Hasonló véleményen volt Oroszi Beatrix epidemiológus, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának megbízott igazgatója is, aki azt hangsúlyozta, hogy jelenleg a negyedik oltásnál sokkal fontosabb lenne a rendelkezésre álló vakcinák egyenlőbb elosztása. Véleménye egybecseng a WHO álláspontjával, mely szerint szükség lesz újabb oltásra, de nem a mostani vakcinákkal, hanem olyan frissített oltóanyagokkal, amelyek már az új variánsokat tartalmazni fogják.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink