spot_img

Kötelező lesz az oltás Ausztriában

Februártól minden 18 év felettinek be kell oltatnia magát Ausztriában. Március közepéig – az alkalmazkodási fázisban – még nem büntetik az oltást fel nem vett személyeket, de később akár 600-3600 euróig (186 ezer forinttól 1,1 millió forintig) terjedő büntetéssel is számolnia kell annak, aki nem oltakozik. A szabályozás kivételt tesz a várandós nők és mindazok esetében, akik orvosi okokból nem vehetik fel a védőoltást.   

Az oltási kötelezettséget három lépcsőben tervezik bevezetni. Az első, kezdeti fázisban, február elejétől március 14-ig minden háztartást írásban értesítenek a követelményekről. Csak ezt követően válik az oltási kötelezettség kikényszeríthetővé, például közúti ellenőrzésekkel és szabályszegés esetén a megfelelő pénzbírságok kiszabásával.   

Az osztrák kormány ezt követően határidő megjelölésével felszólítja a kivételek hatálya alá nem tartozó, nem beoltott embereket a mulasztás pótlására.   

Amennyiben a járványügyi helyzet megköveteli, életbe léptetik a harmadik szakaszt. Ekkor, a kormányrendelet alapján, a parlament jóváhagyásával megadott határidőtől kezdődően automatikusan bírságolni fogják az oltatlanokat.   

A törvényjavaslatot hétfőn vitatja meg a parlament egészségügyi bizottsága, majd a tervek szerint csütörtökön szavaz róla az osztrák törvényhozás.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink