spot_img

Minden oltatlant megfertőz az omikron

Ez az egyik állítása a Semmelweis Egyetem rektorának abban a videóban, amit a kormány Facebook-oldalára töltöttek fel, és amelyben Merkely Béla öt kérdésre válaszol az omikronnal kapcsolatban.

Elmondása szerint jelenleg a betegeknek már csak mintegy 20-30 százaléka lehet delta-variánssal fertőzött, vagyis a 70-80 százalék már omikronos megbetegedés, az emelkedés, amelyet az újév óta látunk pedig az omikronnak köszönhető. A variáns megjelenésével kezdődött az ötödik hullám.

A videó két napja jelent meg, éppen aznap, amikor a Nemzeti Népegészségügyi Központ azt bizonygatta, hogy egyelőre a magyarországi megbetegedések 29 százalékát okozza az omikron variáns. Arra reagáltak ezzel, hogy az omikront itthon először kimutató Neumann Labs szerint náluk a pozitív minták 90 százalékában már az omikront találják – hívja fel a figyelmet a 444.hu.

Az NNK szerint azonban „egyes laborokban azért lehet az omikronvariáns aránya 90 százalékos a mintákban, mert az általuk vizsgált minták eleve egy szűkebb csoportból – például külföldről érkezők vagy adott területen élők – származnak. Ráadásul a fővárosi laboratóriumok mintáiban magasabb az omikron részaránya, ahogy magasabb a megbetegedések száma is, hiszen a népsűrűség is Budapesten a legnagyobb”.

Hozzátették: „Magyarországon az NNK rendelkezik országos mintákkal, hiszen ide küldik be a laboratóriumok az omikrongyanús mintákat további vizsgálatra. Az NNK a variánsok szűrését nemzetközi protokoll alapján, kétlépcsős rendszerben végzi, a variánsok megerősítését csak a referencialaboratóriumok végezhetik, amely Magyarországon az NNK laboratóriuma”.

Merkely Béla szerint akinek súlyos tünetei vannak, az valószínűleg még a delta variáns kapta el, de a nem oltottaknál az omikron is okozhat súlyos lefolyású, intenzíves kezelést igénylő megbetegedést.

A három oltás ma a teljes oltás, a három oltás esetében az omikron variáns által okozott megbetegedés egy enyhe felső légúti megbetegedés képében jelentkezik. Ez várható a három oltástól, de természetesen a jelentős fertőzőképesség a jelentős terjedési sebesség miatt szinte bizonyos, hogy valamennyi oltatlan meg fog fertőződni – hallható a videóban.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink