spot_img

Amíg Kásler Mátyás király csontjait rakja össze, addig az egészségügy romokban hever

Azonnali szakmai párbeszédre, tárgyalásokra és intézkedésekre van szükség, hogy javítani lehessen a járványkezelés hatékonyságát és sikerüljön fenntartani a hazai egészségügy működőképességét – így véli az orvosokat tömörítő Magyar Orvosi Kamara (MOK), és az ápolókat, asszisztenseket összefogó Magyar Egészségügyi Szakdolgozó Kamara (MESZK), mely 12 pontban fogalmazta meg javaslatait az egészségügy helyzetének rendezésére. A covidoltas.info Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdezte a témában.

A 12 pont

 1. A szakdolgozók bérének érdemi emelése az orvosok béréhez arányaiban illeszkedő módon. Ez növeli a szakdolgozók társadalmi megbecsülését és biztosítja az utánpótlást.
 2. Kiszámítható jövőkép az egészségügy minden dolgozójának, szakdolgozói életpályamodell bevezetése.
 3. A járványkezelés eddigi gyakorlatának elemzése a szakmai szervezetek bevonásával. Fontos, az őszinte, szembenéző és nyilvános elemzés a hibák feltárása, és jövőbeni elkerülése érdekében.
 4. Szükség van a járványkezelés adatainak széleskörű nyilvánosságra hozatalára a lakosság járványtudatosságának javítása, és a megalapozott szakmai döntések érdekében.
 5. A közegészségügyi – járványügyi rendszer szervezeti megerősítése, az ÁNTSZ eredeti szervezetének és jogosítványainak visszaállítása.
 6. Az egészségügy depolitizálása, szakpolitikai kérdésként kezelése. A szakmai intézmények döntéseire nem nehezedhet politikai utasítás, nyomás.
 7. Az ellátórendszer szerkezetének és finanszírozásának hozzáigazítása a megváltozott szükségletekhez és szakmai, tudományos fejlődéséhez. Az elkerülhetetlen financiális és szerkezeti átalakítás transzparens előkészítése, a titkosított reformtervek publikussá tétele.
 8. Az új finanszírozási és szabályozási rendszernek az értékalapú egészségügy elvein kell alapulnia, beleértve a minőségkontroll elindítását és a protokollok és minimumfeltételek megújítását és naprakészen tartását.
 9. Az ügyeleti rendszer és az ügyeleti bérezés rendbetétele a folyamatos betegellátás érdekében, mind az alapellátás, mind a kórházi ellátás terén, a MOK és a MESZK által javasolt elvek érvényesítése.
 10. A műszak átadás-átvétel idejének anyagi ellentételezése a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók számára.
 11. A 13. havi cafeteria és illetményrendszer bevezetése a szakdolgozók körében. Továbbá az egészségügyi ágazati gyógyszer program elindítása: akik egy életen át gyógyítottak, ápoltak, beteget láttak el, nyugdíj után ne kerülhessenek olyan helyzetbe, hogy nem tudják kifizetni a gyógyszereiket.
 12. A közfinanszírozott és a magánegészségügy szabályozott együttműködését kell megvalósítani. Egy, közös egészségügyre van szükségünk, a közellátás megfelelő szinten tartásával, a köz- és magán jól szabályozott, egymást segítő együttműködésével.

A covidoltas.info megkeresésére Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász a pontok közül a kórházak finanszírozását és a covid miatt romló betegutakat emelte ki, melyek most súlyos gondokat okoznak. Ráadásul, a hálapénz kiiktatását– amellyel ugyan maximálisan egyetért – nem gondolták végig a jogszabályalkotók, annak ugyanis volt egy rendszerműködtető ereje. A betiltása után azonban –  bár megemelték az orvosok bérét – egyéb motiváló eszközöket, teljesítmény premizáló eszközöket nem építettek a rendszerbe.

Azok az orvosok, akiket ez érintett, elhagytak az állami szférát, és már csak magánkórházakban elérhetők. Így előfordul, hogy egy -egy speciális szaktudással rendelkező orvost már csak a magánintézményekben lehet megtalálni. A kórházak szülészetein hálapénzzel súlyosan érintett  szülészeteken is főként a rezidensek teljesítenek szolgálatot. Jelenleg az számít – mondja Rékassy Balázs, hogy egy orvos hány éve dolgozik a szakmában, és az alapján kapja meg a magasabb fizetését, más nem számít.

Beszélt arról is, hogy az állam megváltoztatta a teljesítmény alapú finanszírozást is a koronavírus járvány óta, most egy úgynevezett bázisfinanszírozást működtet, ami azt jelenti, hogy a kórházakat a covid előtti hónapok teljesítménye alapján egy átlagfinanszírozással tartják fenn, így most sokszor nincs keret arra, hogy elvégezzék a beavatkozásokat.

Egyetlen motivációs erő maradt az orvos saját hitvallása és a folyosón sorakozó betegek egyre nagyobb száma. Mindemellett az egészségügynek nincs se kapitánya, se kormánya – tette hozzá az egészségpolitikai szakértő. Úgy fogalmazott:

Kásler Miklós, Emmi miniszter Mátyás király csontjait rakja össze, Horváth Ildikó, egészségügyi államtitkárról pedig semmit nem tudunk két éve, senki nem tudja, hol van és mit csinál.

A Konszenzus az Egészségért Kör (KEKSz) több mint 20 egészségügyi szakértője, – köztük professzorok, biológusok, kutató és gyakorló orvosok – szerint nyugati mintára minőségügyi indikátorokat kellene bevezetni az ellátórendszerbe.  Vissza kell állítani a teljesítményfinanszírozását. A szakértő szerint olyan átlátható, a betegek számára is elérhető információkat, teljesítménymutatókat kell megosztani az intézményekről, amelyek alapján verseny alakul ki az intézmények között.

Leszögezte, rövid távon Magyarországon nem lesz több ápoló és orvos, de jobb szervezettséggel jobbá tehető a rendszer.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke úgy látja, most olyan munkaerőhiánnyal szembesülnek a szakdolgozók körében, amire a kamara már évekkel ezelőtt hiába próbálta felhívni a döntéshozók figyelmét, és amely az elmúlt 2 évben a Covid miatt még csak tovább erősödött. „A kollégák a rendkívüli munkaterhelés miatt szenvednek, alulfizetettség és alulértékeltség jellemzi leginkább az ágazatot”.

A kormány idén ugyan (2020-hoz képest) 21 százalékkal emeli a szakdolgozók bérét, de több szakmában végül a dolgozók akár kevesebb fizetést is kaphatnak mint eddig. Bizonyos hiányterületeken (intenzív ellátás, onkológia, traumatológia) a kórházak korábban egyedi pótlékokat adtak a szakdolgozóknak is, de nem biztos, hogy ezt ezután ki tudják gazdálkodni. A szakdolgozói kamara most jelentést kér arról, hogy a kórházak hogyan hajtották végre az illetményemelést. amelyek az adósságállományukat Ők úgy tudják, hogy vannak kórházak, melyek a szakdolgozók kontójára akarják enyhíteni adósságállományukat.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink