spot_img

Pfizer, Moderna: kiderült a hosszú távú hatásuk várandós nőknél

A CNBC közölte az amerikai Betegségellenőrzési és Járványügyi Központ (CDC) kutatásainak eredményét, miszerint azok a nők, akik a terhesség ideje alatt kapták meg a Covid elleni mRNS-oltásokat, nagyobb eséllyel óvják meg újszülött gyermekeiket a vírus miatti kórházi kezeléstől.

A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők esetében 61 százalékkal kisebb a valószínűsége annak, hogy a koronavírus-fertőzés következtében kórházba kerüljenek, amennyiben édesanyjuk részesült a Pfizer, illetve a Moderna kétadagos oltásában a várandósság hónapjaiban. A tudósok szerint minél később kapja meg a védőoltást a kismama, annál jobb: a 21. héttől a szülés előtti 14. napig beadott vakcinák 80 százalékos védelmet jelentettek a gyermekek számára.

Dr. Dana Meaney-Delman, a CDC csecsemőkori esélyekkel foglalkozó részlegének vezetője a tanulmányból arra a következtetésre jutott, hogy az anyákból a fejlődő magzatba átvitt antitestek megvédik az újszülötteket a súlyosabb lefolyású megbetegedéstől.

A tengerentúlon megjelent korábbi kutatási eredmények azt mutatják, hogy a vakcinák által létrejött antitestek a méhlepényen keresztül jutnak a fejlődő magzat szervezetébe. A CDC tanulmánya bizonyítékokat is talált az anyai antitestek gyermekvédő szerepére.

A vizsgálatban résztvevő, Covid miatt kórházi ápolást igénylő újszülöttek 84 százaléka oltatlan anyától született.

Összesen 379 gyermeket vizsgáltak az USA-ban tavaly júliustól 2022 januárjáig. Két csoportra osztották őket: 176 csecsemő volt fertőzött, 203-an vírusmentesek. A pozitív mintát adó kisgyermekek esetében az édesanyák mindössze 16 százalékban voltak teljes körűen beoltva, míg ez az arány a nem fertőzött csoportban 32 százalékos volt.

A CDC a tanulmány korlátairól is beszélt: azt nem vizsgálták, hogy a várandós nők a terhesség előtt, illetve annak során fertőzöttek voltak-e, illetve az sem egyértelmű, hogy az oltott és nem oltott anyák viselkedésében, életmódjában jelentkező további különbségek befolyásolták-e a gyermekeik fertőzésének kockázatát. Az intézmény mindenesetre javasolja, hogy a gyermekvállalást tervező, illetve szoptató nők vegyék fel a koronavírus elleni oltásokat. Úgy vélik, a jelenleg vagy közelmúltban várandós anyák számára fokozott kockázatot jelentenek a vírus következtében potenciálisan kialakuló súlyos szövődmények.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink