spot_img

Rossz hírek érkeztek az omikron elleni új vakcinákról

Az új variáns ellen fejlesztett oltóanyagokkal kapcsolatban már folynak a klinikai tesztek. Egyelőre nem bíztatóak az eredmények.

A Pfizer-BioNTech január végén kezdte meg klinikai vizsgálatait a célzottan az omikronnal szemben létrehozott oltóanyaga kapcsán, a Moderna pedig korábban márciusra ígérte a specifikus vakcinái elkészültét. Hazánk kormánya előzetesen 9,5 millió Pfizer-adagot foglalt le a legújabb fejlesztésből.

Noha az eredetileg készített védőoltások továbbra is csökkentik a súlyos lefolyású megbetegedések kockázatát, hatékonyságuk az omikron ellen csekélyebb a korábbi mutációkkal szemben tapasztaltakhoz képest. A Nature című szakfolyóiratban megjelent cikk szerint viszont a friss állatkísérletek eredményei azt mutatják, hogy az új szerek sem hatásosabbak az eredeti oltóanyagok harmadik, emlékeztető adagjánál.

Időszerű volt az új vakcinák fejlesztése, ugyanis a tudósok megállapították: az omikron genomja közel 50 változást mutat az eredeti, Vuhanban azonosított vírushoz képest. Az eltérések kétharmada a kórokozó S-fehérjéjén található aminosavat módosítja, ezáltal válnak kevésbé hatékonnyá a jelenleg elérhető oltások, és ezért tud jelentősen gyorsabban is terjedni az új variáns a deltához képest.

Végleges eredmények legkorábban márciusra várhatóak a gyártóktól, azonban az előzetes jelentések nem sok jóval kecsegtetnek. A cikk szerint kisszámú mintán végezték az eddigi vizsgálatokat, és egyelőre a független tudósok jóváhagyására vár a kapcsolódó tapasztalatok leírása.

Az egyik esetben például nyolc rézuszmajom kapott oltást: egy csoportjuk három adag Modernában részesült, míg a másikat az új szerrel oltották. Az eredmények szerint mindkét esetben hasonló erősségű immunválaszt produkált a szervezetük valamennyi változattal, így az omikronnal szemben is. Mindkét oltástípus hatással volt a memória B-sejtekre is, amelyeknek az antitestek generálásában van fontos szerepük. Ezt az effektust viszont csak az oltást követő negyedik hétig vizsgálták, így arról nincs információ, hogy pontosan meddig tart az antitestek termelődése.

A lap beszámolt egy másik tanulmányról is, melynek keretében egereken kísérleteztek. Ennek során is arról bizonyosodtak meg a kutatók, hogy az omikron ellen fejlesztett vakcina két dózisa által nem voltak védettebbek az állatok az eredeti oltás harmadik adagjának hatásához képest.

David Montefiori, a Duke Egyetem tudósa szerint az eddigi adatok tehát azt mutatják: az új fejlesztés nem véd jobban az elérhető mRNS-vakcinák harmadik dózisánál.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink