spot_img

Erre kell számítanunk: itt a járvány négy lehetséges forgatókönyve 2022-re

A brit Vészhelyzeti Tudományos Tanácsadó Csoport (SAGE) négy lehetséges forgatókönyvet ismertetett a világjárvány idei évben várható alakulását illetően:

  • A legoptimistább verzió szerint megjelennek majd új vírusvariánsok, de ezek nem lesznek veszélyesebbek a jelenleg fertőző omikronnál, és nem lesznek képesek arra, hogy megkerüljék immunrendszerünket. A következő hullámot 2022 őszére, illetve 2023 elejére becsülik, és a derűlátó elképzelések szerint a jelenleg forgalomban lévő oltások alkalmasak lehetnek a védekezésre, évente egyszer ismételt dózisokkal.
  • A visszafogottan optimista várakozások annyiban térnek el az elsőtől, hogy lehetségesnek tartják olyan új változatok elterjedését, amelyek képesek „kicselezni” a korábban szerzett védettségünket. Ez esetben szezonális, változóan erőteljes járványhullámokra számítanak, az elsőt 2022 végére „várják”.
  • A mérsékelten pesszimista forgatókönyv alapján olyan új mutációk is megjelenhetnek, melyek fertőzőképessége magasabb az omikronénál, és képesek lehetnek kikerülni az immunvédelmünket. A vírus által okozott megbetegedések hasonlóan vagy kevésbé lehetnek súlyosak, mint a jelenlegi esetben, de a nehezebb években a delta veszélyességét is megközelíthetik. Az új variánsok nagy hullámokban támadhatnak, főként az őszi és téli időszakokban.
  • A legborúlátóbb verzió szerint az új változatok fertőző- és megbetegítő képessége meghaladhatja az omikronét, és alkalmas lehet arra is, hogy megkerülje szervezetünk védelmét. Ebben az esetben elsősorban speciális, az új variánsokra fejlesztett vakcinákra lenne szükség a védekezésben, illetve további járványügyi intézkedésekre, korlátozásokra is szükség lehet.

Fontos az immunizálás

Szlávik János a vírussal szembeni védekezés kapcsán arról beszélt, hogy nincs későn vagy feleslegesen beadott oltás. Szlávik szerint a védőoltásokat azért érdemes még most is beadatni, mert nem lehet tudni, hogy az aktuális járványhullám milyen irányt vesz, illetve azt sem, hogy felbukkan-e egy újabb vírusváltozat. A szakember szerint az omikron csak nagyon ritkán okoz súlyos tüneteket a háromszor beoltott embereknél. Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy betartsuk a karanténszabályt, és maradjunk otthon, amennyiben fertőzöttek vagyunk, ezáltal minimalizálva az átadás kockázatát.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink