spot_img

Magyarország is bejelentkezett a koronavírus elleni Pfizer-gyógyszerért

A Paxlovid az első szájon át bevehető, széles körben engedélyezett Covid elleni készítmény, melynek alkalmazását elsősorban azon felnőttkorú fertőzöttek gyógykezelésére ajánlják, akik nem szorulnak oxigénterápiára, illetve fokozottan veszélyeztetettek a súlyosabb szövődmények kialakulása szempontjából. Az amerikai vállalat legújabb fejlesztése egyelőre csak az Európai Unió területén forgalmazható, azonban a kollektív uniós beszerzés még nem kezdődött meg.

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója a közelmúltban nyilatkozott arról, hogy a cég közel száz kormányzattal tárgyal a gyógyszer szállítási megállapodásáról, ide tartozik európai országok mellett az Európai Bizottság is. Friss értesülések szerint hazánk is benyújtotta igényét egy 50 ezer kezelésre elegendő mennyiségre, melyet az EB magyar képviselete meg is erősített a növekedés.hu kérdésére.

A kereslet egyelőre bőven meghaladja a gyártási kapacitásokat. A Paxlovidot jelenleg főként a németországi Freiburgban gyártják, ám a Pfizer megállapodást kötött az ENSZ által támogatott gyógyszerszabadalmi alappal (Medicines Patent Pool), hogy átadja az orvosság gyártási licencét, így közel száz országban indulhat meg a tömeges előállítás világszerte, ezáltal pedig a Föld lakosságának mintegy 53 százaléka férhet majd hozzá közvetlenül a szerhez. Orbán Viktor egy korábbi rádióinterjúban arról beszélt, hogy hazánk is jelentkezett, így hamarosan a debreceni gyárban is beindulhat a szabadalom szerinti gyártás.

Rendkívül ígéretesek a kutatási eredmények

A Paxlovid egy kétféle hatóanyagból, ezáltal két tablettából álló terápiát takar, melyet a betegnek 5 napon át kell kapnia 12 órás ciklusokban. Az egyik pirula hatóanyaga csökkenti a vírus szaporodási képességét a szervezetben, miközben a másik meghosszabbítja az első hatását.

A gyógyszer hatékonyságát több mint kétezer oltatlan, súlyos megbetegedés tekintetében rizikós egészségügyi állapotú ember bevonásával vizsgálták. Az eredmények szerint a kezelés 89 százalékkal csökkenti a vírus miatti elhalálozás kockázatát, amennyiben a tünetek jelentkezésétől számított 3 napon belül megkezdődik, és még 5 napon túl is 88 százalékos ez az arány.

Beszámolók szerint a Paxlovidot, illetve placebót kapó fertőzöttek mintegy 20 százalékánál jelentkeztek többnyire enyhe mellékhatások. Különös jelenség, hogy míg a gyógyszert kapó betegek 1,7 százaléka tapasztalt súlyos mellékhatásokat, a hatóanyagot nem tartalmazó kezelések esetén 6,6 százalék volt ez az arány.

Mások is kísérleteznek

A szintén amerikai Merck gyógyszercég is megpróbálta forgalomba hozni lenyelhető Covid-ellenes készítményét (Molnupiravir néven), azonban Európán belül egyelőre csak Nagy-Britaniában engedélyezték. Meglepő módon Szlovéniának mégis sikerült beszereznie belőle egy 6 ezer beteg kezelésére elegendő mennyiséget. Az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) által nyilvánosságra hozott kutatási eredmények azt mutatják: a Molnupiravir is képes csökkenteni a vírus miatti kórházba kerülés kockázatát, azonban hatékonysága mindössze 30 százalékos.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink