spot_img

Falus András szerint még nem tudhatjuk, milyen lesz a „long-covid”

A szakember Rónai Egon Húzós című műsorának vendégeként a pandémiáról is szót ejtett. Elmondása szerint már 60 éve ismerjük a koronavírusokat, ám a tudósok sem számítottak arra, hogy valaha világjárványt fog okozni.

A virológus – aki a Magyar Tudományos Akadémiának is tagja – meglátása szerint a tudomány szerénységre tanít, és megvédi azokat a kutatókat, akik néhány hónap elteltével cáfolni kénytelenek egykori állításaikat. Falus úgy látja, hogy a tudomány cáfolható, éppen ez a lényege. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ebben az esetben fontos a bocsánatkérés a korábban tévedő fél részéről.

A nyájimmunitás kapcsán úgy véli, a tapasztalatok szerint a coviddal szemben ez nem működőképes, ugyanis azokban az országokban, ahol lazább járványügyi intézkedésekkel igyekeztek kezelni a helyzetet, magasabb volt a halálozások száma.

Falus szerint 5 év múlva okosabbak leszünk a koronavírussal kapcsolatban; egyelőre még nem tudjuk, milyen lesz az úgynevezett „hosszú-covid”, ám az látható, hogy súlyos kérdéseket vet fel a szakértők számára.

Hangsúlyozta, hogy bár egyáltalán nem vádolható oltásellenességgel, véleménye szerint a kínai oltást nem lett volna szabad ennyire gyorsan, mindenféle vizsgálat nélkül beadni a 60 év feletti korosztálynak (maga a gyártó sem ajánlotta az idősebbeknek – a szerk.).

A szakember beszélt arról is, hogy bár az ökológusok évek óta kongatják a vészharangot, miszerint a 24. óra utolsó percében járunk, ő nem gondolja úgy, hogy a „világvége” küszöbén áll az emberiség.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink