spot_img

Így titkolták el a koronavírusos híreket az MTI-nél

Totális cenzúra működik a közmédiának nevezett, de valójában az állami propagandát fújó Magyar Távirati Irodánál – ezt gyakorlatilag évek óta köztudott, ám a Direkt36 most egy olyan dokumentumcsomag birtokába jutottak, melyek ennek ékes bizonyítékául szolgálnak és melyek az MTI kiterjedt belső levelezését és ki nem adott híreinek tucatjait tartalmazzák.

A koronavírussal kapcsolatos hírek már nagyon korán szoros ellenőrzés alá kerültek. Erre utal, hogy már március 4-én – az első Magyarországon igazolt fertőzés után pár nappal – megérkezett a körlevél, melyben közölték, az ügyeletes vezető szerkesztőnek kellett egyeztetésre küldeni a járvánnyal kapcsolatos híreket megjelenés előtt.

Az oknyomozó portálhoz eljutott dokumentumok alapján azonban az elmúlt években a koronavírussal kapcsolatos hírek egy részét cenzúrázták és manipulálták.

Nem jelenhetett meg több, az orosz vagy kínai vakcinák hatékonyságát megkérdőjelező információ sem.

Fennakadtak a szűrőn a kormány járványkezelési politikájára esetleg árnyat vető hírek, a kormánynak kellemetlen híreket pedig egyszerűen eltitkolták. 2021. július végén például megjelenés nélkül a kidobtak egy hírt, amely szerint Magyarországon járt szurkolóknál mutatták ki a delta variánst Franciaországban. Előzőleg ugyanis Portugália-Franciaország meccs volt Budapesten, és kilenc ott járt drukker lett fertőzött (Magyarországon létszámkorlátozás nélkül lehetett a meccsen részt venni).

Nem lehetett emellett megjelentetni azt sem:

  • hogy a Soros György alapította Nyílt Társadalom Alapítvány egymillió eurót ad Budapestnek a járvány elleni védekezésre (a Németh Zsolttól érkező indoklás annyi volt, hogy „nem kell”);
  • hogy elkapta a fertőzést három vakcinált egészségügyi dolgozó Oroszországban
  • hogy 2021 októberében útban Szeged felé meghalt a mentőautóban egy romániai koronavírus-fertőzött beteg, akinek kezelését Magyarország átvállalta az éppen súlyosan leterhelt román kórházaktól (a hírt ettől függetlenül román lapokra hivatkozva megírta a magyar sajtó egy része);
  • hogy az Európai Gyógyszerügynökség etikai vizsgálatot indított a Szputnyik V vakcina ügyében;
  • hogy a WHO szakértői nem bíznak a kínai hatóságok Sinopharmról közzétett adataiban.

Arra is volt példa, hogy a koronavírussal kapcsolatos hazai adatokról forrásmegjelölés nélkül kellett anyagot közölni, ami a legalapvetőbb hírszerkesztési szabályoknak mond ellent.

A dokumentumcsomag tanúsága szerint nem csak a koronavírusos híreket, de minden olyan tartalmat, mely politikailag kicsit is érzékeny, szoros kontroll alatt tartanak és az aktuális kormányzati álláspontnak megfelelően alakítják. Megszűrték az Oroszországgal kapcsolatos híreket, érzékeny téma volt Donald Trump amerikai elnök 2020 novemberi választási veresége is és az is ki volt adva utasításba, hogy az ellenzéki összefogást baloldali összefogásnak kell hívni.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink