spot_img

Kásler propagandaszöveggel nyugtat

A magyar egészségügy felkészült a menekültek ellátására, oltására – ezt írta Facebook oldalára Kásler Miklós EMMI-miniszter. Közölte, a határ menti kórházakat megerősítették annak érdekében, hogy az ellátás zavartalan legyen, és mindenki számára biztosítani tudják azt. Az egészségügyi ellátórendszer felkészült a Magyarországon kötelező védőoltások beadása mellett a járványnak megfelelő vakcinák beadására, valamint a menekültek egészségügyi ellátására is. Hozzátette, felkészültek a menekültek fogadására az egészségügyi ellátóhelyek mellett a szociális és az oktatási területeken is.

Feltehetően azonban ez is csak egy propaganda szöveg, hisz az egész egészségügyi ellátórendszer eddig is humánerőforrással küszködött és ahogy múlt héten Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő már felhívta a figyelmet, hatalmas kihívás előtt áll az egészségügy, hiszen több, mint százezren lépték át már a magyar határt és akinek van ukrán útlevele, az igénybe is veheti a magyar egészségügyi ellátórendszert, mely a magyar állampolgárokat is alig képes ellátni.

Eközben a Szabad Európa riportjából kiderül, hogy a határon átjövő menekültektől még oltást igazoló dokumentumot sem kérnek, pedig az  az orosz invázió megindulása után az Emmi közleményt adott ki, amelyben leírták, hogy minden Magyarországra belépő menedékkérőn lázmérést végeznek, ellenőrzik, érvényes-e a Covid elleni oltási igazolványa, és ha gyanítható, hogy fertőzött, tesztelik. Ha a menedékes oltatlan, vagy utolsó oltása régi, felajánlják neki a védőoltást.

Az Ukrajnából érkező menekültek pedig kockázatot jelentenek covid szempontból, mert ott csupán 35 százalékos az átoltottság. Itthon pedig épp lazítottak a járványügyi intézkedéseken és eltörölték a maszkviselési kötelezettséget.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink