spot_img

Húszféle szívproblémát hozhat a koronavírus

Azoknál, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, nagyobb a kockázata húsz különféle szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulásának, mint azoknál, akik nem kapták el a vírust – derül ki egy, a Nature Medicine című szaklapban megjelent tanulmányból. A kutatók azt is megállapították, hogy akik csak enyhe- vagy közepesen súlyos tünetektől szenvednek – tehát nem szorulnak kórházi ellátásra -, azoknál is nagyobb eséllyel jelentkezik szív-és érrendszeri probléma – számol be a Házipatika.

A kutatók egy hatalmas mintán, több mint 11 millió amerikai veterán adatait elemezték, köztük 154 ezer olyan érintettét, aki 2020 márciusa és 2021 januárja között esett át koronavírus-fertőzésen. Fontos megjegyezni, hogy a vizsgált alanyok 99,7 százaléka nem volt beoltva, hisz a Pfizert 2020 végén engedélyezték. Az adatokból körvonalazódott, hogy akik 2020 elején kapták el a vírust, azoknál mind a húsz vizsgált szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulásának kockázata magasabb volt, mint azoknál, akik nem estek át a fertőzésen. A kockázat a legsúlyosabb állapotba került, kórházi kezelésre szoruló közel 17 ezer veterán esetében volt a legmagasabb.

Ezek közé tartozik a szívelégtelenség, a stroke, a szívritmuszavar, a vérrögképződés, a különböző érbetegségek és a gyulladással járó állapotok, például a szívburok- vagy szívizomgyulladás.

A fertőzésen átesett egykori katonák egy évvel később 72 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki szívelégtelenség, mint azoknál, akik megúszták a fertőzést. A vizsgált húszféle szívrendellenesség tekintetében ez azt jelenti, hogy ezer főre vetítve negyvenöttel több fertőzött embernél alakult ki ezek bármelyike, mint nem fertőzöttnél – írta a WebMD a tanulmány eredményeit idézve.

Arról egyelőre nincsenek pontos adatok, hogy az oltottaknál egy áttöréses fertőzés után miként alakulhat a hosszú távú szív- és érrendszeri problémák kockázata. Ahogy arról sem, hogy az összlakosság tekintetében hogyan alakul az arány. Ez a tanulmány ugyanis nem reprezentatív mintavétel útján készült, hanem kizárólag a veterán népességre összpontosított. A betegek mintegy 90 százaléka férfi volt, több mint 70 százalékuk fehér. Átlagéletkoruk pedig hatvan év volt.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink