spot_img

Meredeken gyengül az oltás hatása az idősek körében

Egy angliai kutatás szerint meredeken csökken az idősotthonok lakóinak védettsége néhány hónappal a koronavírus elleni védőoltás beadása után. Az eredmények alapján a kutatók az idősek ismételt emlékeztető oltását javasolják.

A The Guardian online kiadásának Laura Shallcross, a University College London közegészségügyi szakértője, a tanulmány szerzője, azt mondta a 15 ezer ember befonásával készült vizsgálatról, hogy az idősek esetén a védelem gyengülése sokkal élesebb, mint amit a fiatalabbaknál tapasztaltak, ahol ugyan a fertőzés elleni immunitás gyengül, de a súlyos betegség elleni védelem erőteljesnek tűnik. „Azt látjuk, hogy az immunitás gyengülésével az otthonok lakóinál növekszik a fertőzés, a kórházba kerülés és a halálozás esélye, és a növekedés elég nagynak tűnik. Ez arra utal, hogy a bentlakóknak talán nem elég az évente beadott oltás” – fogalmazott.

A friss eredmények – amelyeket egyelőre szakértői elbírálás előtt, online tettek közzé – a Vivaldi elnevezésű kutatás részét képezik, amelyben az angliai Covid-osztályok dolgozóit és 331 ápolási otthon lakóit kísérték figyelemmel 2020 decembere és 2021 decembere között.

A kutatók azt találták, hogy két adag vakcina 85 százalékban akadályozta meg az otthonok lakóinak kórházba kerülését és 94 százalékban a halálozását a második dózis után 2-12 héttel. A védelem azonban csökkent: három-hét hónappal az oltás után már csak 54 százalékban védett a kórházi ápolástól és 63 százalékban akadályozta meg a halálozást. A 19 ezer Covid-osztályos dolgozó átlagéletkora 45 év volt, náluk a fertőzés elleni védelem 50 százalékról 42-re csökkent három hónap elteltével. Súlyos megbetegedés elleni védelmük azonban nem gyengült jelentősen, nagyon kevés volt azoknak a száma, akiket kórházban kellett ápolni.

Amikor az otthonok lakói ősszel megkapták a harmadik, vagyis emlékeztető oltást, a kórházba kerülés elleni védelem visszaugrott 90 százalékra, a halálozás elleni pedig 98 százalékra. Azonban az első adatok szerint ez a védelem is ugyanúgy csökken, mint a korábbi.

Mindebből arra következtettek, hogy ismételt emlékeztető oltásokra lenne szükség a jövőben az idősotthonok lakói körében, mivel náluk viszonylag gyorsan csökken az immunitás.

A kutatás érdekes lehet a magyar viszonyokat tekintve is, hisz itthon 800 ezer idős ember kapott a tudományosan is bizonyítottan gyenge védelmet biztosító Sinopharmból. A Konszenzus az Egészségért Kör (KEKSZ), amelynek egészségügyi szakértők, professzorok, biológusok, kutatók és gyakorló orvosok a tagjai, korábban azt javasolták, hogy a 4. oltás felvétele javasolt azoknak a 60 év felettieknek, akik alap-immunizációként két kínai oltást, majd egy nyugati ismétlő vakcinát kaptak.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink