spot_img

Mindenki a háborúra figyel – csendben vett nyugtalanító fordulatot a járvány

Egyre több országban emelkednek a covid-fertőzésszámok Európa-szerte. A kontinensünkön tapasztalható tendencia miatt az Egyesült Államokban is az újabb járványhullám érkezésével foglalkoznak a szakemberek. Megvizsgáltuk a kedvezőtlen változás hátterében álló okokat.

Március eleje óta újra erősödik a pandémia a világon, miközben az előző, lezártnak tekintett hullám végén is magas szinten maradtak az esetszámok. Németországban és Ausztriában is új csúcsokat döntögetnek a napi statisztikák, a jelenség legfőbb oka pedig az EU-s folyamatokban keresendő.

Az adatok elemzése alapján úgy tűnik, Európában megindult a második omikron-hullám.

Eric Topol, a Scripps Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója egy március 12-ei Twitter-bejegyzésében írt erről, melyben az osztrák, holland és német számok aggasztó emelkedésével foglalkozott. Megállapította, hogy az omikron gyorsabban terjedő alvariánsa, a lazuló járványügyi szabályok, illetve az emberek egyénenkénti magatartása egyaránt hozzájárul a romló adatokhoz. Dobson Szabolcs szakgyógyszerész Facebook-posztjában ugyanezen tényezőket jelölte meg a probléma legfőbb forrásaiként.

Az utóbbi hetekben főként a háborús események és az energiaárak emelkedése tematizálja a közéleti híreket, azonban egyre többen emelnek szót amellett, hogy a járványnak még nincs vége. Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök is úgy látja, hogy bár a fentiek miatt lekerült a fókusz a koronavírusról, nem szabad azt gondolnunk, hogy túl vagyunk az egészségügyi veszélyen.

Ausztriában újra komolyan veszik a covidot: az osztrák kormány pénteken bejelentette, hogy ismét kötelezővé teszik az FFP2-es maszkok viselését zárt térben, ez az intézkedés pedig jelzésértékű lehet arra vonatkozóan, hogy a jövőben érkező járványhullámok mennyire teszik lehetővé a korlátozások nélküli életet. Eközben Kínában több várost újra lezártak a vírus terjedése miatt, Dél-Koreában is újabb rekordokat döntenek a fertőzésszámok.

A nemzetközi fejlemények tükrében az elkövetkező napokban kiemelten fontos figyelemmel kísérni a hazai járványadatok változásait is, ugyanis valószínűsíthető, hogy az európai trend Magyarországra is begyűrűzik: a pénteki, kifejezetten magas 3300 feletti esetszám megtörte a hetek óta csökkenést mutató járványgörbénket. Persze egy-egy nap eredményeiből még nehéz messzemenő következtetéseket levonni.

Az USA-ban is újabb emelkedésre készülnek

Miközben a tengerentúlon is lazítottak a korlátozásokon, a New York Times arról számolt be, hogy az egészségügyi szakemberek a járvány újabb felfutására számítanak, ez pedig fontos teszt elé állítja az ország stratégiáját a vírussal történő hosszú távú együttélést illetően.

Egyes tudósok szerint a nyugalmasabb időszakot a felkészülésre kellene fordítani, ehelyett azonban mind a politikusok, mind a lakosság inkább felejteni kíván. A szakértők úgy látják, hogy az Egyesült Államok vezetése nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy minimalizálja a következő járványhullám kockázatait, illetve emberéletekben mérhető következményeit. Ugyanakkor bizakodásra adnak okot az engedélyezett, kedvező kutatási eredményeket mutató covid-terápiák, melyek segítséget nyújthatnak a súlyosabb járványlefolyás megelőzésében.

Az amerikai napilapban megjelent cikk figyelmeztet: az USA-nak komolyan kell vennie a Nyugat-Európából érkező járványügyi híreket, melyek előrevetíthetik a rövid nyugalmi időszak végét. Nagy-Britanniában, Franciaországban és Németországban is növekedést mutatnak a napi esetszámok a BA.2-es mutáció térnyerésével. Amerikai megfigyelések szerint a helyi járványgörbe jellemzően 2-4 hetes késéssel követi az európai trendváltozásokat.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink