spot_img

A prevenció volt a kormány vesszőparipája, mégsem sikerült életeket megmenteniük

Az elmúlt 20 évben durván egymillió magyar veszítette úgy az életét, hogy meg lehetett volna menteni – írja a G7 az OECD adatai alapján. Bár az elkerülhető halálozások száma évről évre csökken itthon, nemzetközi összevetésben sajnos így is rendkívül magas. Ez a mutatószám jól mutatja egy egészségügyi rendszer hatékonyságát. Az Orbán-kormány 2014-2020 közötti időszakra készített Egészséges Magyarország című programjába hiába írták le, hogy a prevenció fókuszú áthangolás az egészségügyben nélkülözhetetlen, pont ezen a területen a világon semmit nem sikerült elérni.

Az Eurostat adatai is hasonló képet mutatnak.

A megelőzhető halálozás 2018-ban az egész Európai Unióban nálunk volt a legmagasabb, a kezelhető halálozás pedig csak négy országban (Romániában, Bulgáriában, Lettországban és Litvániában) volt nagyobb, mint nálunk. Azaz Magyarország mindkét kategóriában rosszul teljesít, ami az egészségügy több területén, és a lakosság egészségtudatosságának fejlesztésében egyaránt problémát jelez.

Nem csoda, hogy lényegében az összes hazai egészségüggyel kapcsolatos elemzés következtetései között szerepel, hogy ebben az indikátorban a szektor különböző területeinek fejlesztésével mindenképpen javítani kellene az eredményeken. Az Eurostat 2019-es országprofiljában úgy fogalmaztak, hogy a megelőzhető és kezeléssel elkerülhető halálozás magas szintje azt sugallja, hogy az egészségügyi rendszer eredményességén nagymértékben lehetne javítani.

Ez a cél egyébként a kormány 2014-2020 közötti időszakra készített Egészséges Magyarország című programjába is bekerült. A dokumentumban azt írták, hogy a munkaképes korúak megfelelő ellátással elkerülhető halálozásának csökkentéséhez az egészségügyi ellátórendszer további prevenció fókuszú áthangolása nélkülözhetetlen.

2014 óta azonban pont a prevencióban nem sikerült érdemi eredményeket elérni. A megelőzhető halálozások száma ebben az időszakban a korábbinál is csak kisebb mértékben csökkent.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink