spot_img

A jogvédők szerint nem tájékoztat, hanem kampányol a kormány a koronavírus-hírlevelekben

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a kormány az oltásra regisztrálók e-mail címeit arra használja, hogy befolyásolja a választópolgárok véleményét a vasárnap esedékes választások kapcsán.

A jogvédők szerint ezzel a kabinet jogszerűtlen kampánytevékenységet folytat, ezért a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) fordultak. Az egyesület azt szeretné elérni, hogy az NVB mondja ki a jogsértés tényét, és szabjon ki bírságot a kormányra, valamint tiltsa el a jogsértő tevékenység folytatásától.

A Helsinki Bizottság szerint a Kormányzati Tájékoztatási Központ a kormány által preferált népszavazási válaszokat népszerűsíti a hírlevelekben. Hivatalosan abból a célból történt az elérhetőségek begyűjtése, hogy járványügyi tájékoztatást kapjon a lakosság.

„A polgárok ahhoz azonban nem járultak hozzá, hogy e-mail-címeiket a kormány saját kampánytevékenységére használja. Ráadásul a kormány e-mailjének tárgyában a »tájékoztatás« szó szerepel, ami félrevezető és megtévesztő, hiszen valójában népszavazási kampánytevékenység és nem tájékoztatás a levél tartalma” – tette hozzá a szervezet.

A jogvédők szerint sérült az esélyegyenlőség, ezért még a népszavazás előtt köteles a kormány kiküldeni az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság, illetve a többi civil szervezet érvénytelen népszavazási válaszokra ösztönző üzeneteit is.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink