spot_img

Hatvan magyar nem szavazhat a covid-járvány miatt

A koronavírus terjedése miatt teljesen lezárták Sanghajt, emiatt pedig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) közlése szerint ellehetetlenült a külképviseleti szavazás a hazánkban vasárnap esedékes országgyűlési választásra.

A kínai metropolisz hatóságai vasárnap jelentették be, hogy másnaptól két szakaszban lezárják Sanghajt annak érdekében, hogy kiszűrhessék a vírus által fertőzötteket. A döntés azt követően született, hogy rekordmagasságba emelkedtek az esetszámok a városban. Hétfőn a keleti területen található lakónegyedeket helyezték zárlat alá, öt nap elteltével pedig Sanghaj nyugati felét érinti majd az intézkedés.

Ez idő alatt a lezárt régióban lakók nem hagyhatják el otthonukat, és kizárólag házhoz szállítással vásárolhatnak élelmiszert, illetve egyéb használati cikkeket.

Az NVI beszámolója szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdán nyújtott hivatalos tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy a sanghaji főkonzulátuson a kijárási tilalom miatt ellehetetlenült a voksolás. Április 5-éig nem lehet sem belépni a városba, sem elhagyni azt, emiatt pedig az NVI közleményében azt mondja, hogy nincs lehetőség a külképviseleti szavazás megrendezésére.

Korábban hatvan magyar választópolgár jelezte, hogy Sanghajban kíván szavazni.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink