spot_img

További enyhülést mutatnak a hazai járványadatok

Egyelőre nincs szó hatodik járványhullámról, pedig az omikron BA.2-es alvariánsának intenzív külföldi terjedése miatt több szakértő is a magyarországi számok emelkedésére számított. Már csak négy megyében (Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Fejér, Vas) nőtt a fertőzésszámok egyhetes mozgóátlaga, az országos esetszámok heti mutatója 7,5 százalékkal csökkent.

A hét közepén regisztrált adatok az egy héttel korábbiakkal összevetve országszerte stagnálást, illetve csekély mértékű javulást mutatnak. Amennyiben megvizsgáljuk az egyes térségeket, azt láthatjuk, hogy már a legfertőzöttebbnek számító Budapesten és Baranya megyében is kevesebb mint 200 új eset jut hetente 100 ezer főre. A harmadik helyen Hajdú-Bihar megye áll.

A legkevésbé jelenleg Komárom-Esztergom, Zala és Heves megyét érinti a vírus terjedése, ezekben a régiókban 100 körül alakul a fertőzésszám 100 ezer lakosonként. Az emelkedést mutató megyék tekintetében egyedül Bács-Kiskunban haladta meg a növekedés a 10 százalékot az elmúlt egy hétben. Eközben nyolc megyében is kétszámjegyű mértékben csökkentek az esetszámok, legjelentősebben a Dunántúlon (Komárom-Esztergom, Baranya és Veszprém megyében).

Az országos átlagokból készített kimutatás szerint az új fertőzöttek száma némelyest alacsonyabb szinten áll, mint a tavalyi év végén, az omikron által okozott hullám kezdete előtt. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy az elkövetkező hónapokban várható-e a hatodik hullám hazánkban. Az emelkedő átlaghőmérséklet az előző évekhez hasonlóan segíthet a vírus visszaszorulásában, még úgy is, hogy a korlátozások szinte teljes egészében eltörlésre kerültek a kormány által.

Hasonlóan kedvező tendenciát mutatnak a szomszédos országok statisztikái is: a korábbi hetekben kiugróan magas fertőzésszámokat mutató Ausztriában és Németországban, a közepesnek mondható Szlovákiában és Szlovéniában, valamint a vírus által enyhébben sújtott Horvátországban, Szerbiában és Romániában is tovább laposodott a járványgörbe.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink