spot_img

Jakab Ferenc szerint még nem időszerű a negyedik oltás

A jelenlegi járványadatok azt mutatják, hogy visszaszorulóban van a koronavírus terjedése. Erre lehetett is számítani, mivel a vírusnak az őszi-téli időjárás kedvez elsősorban. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológusa az Infostartnak nyilatkozott az aktuális helyzet kapcsán.

A szakértő elmondása szerint elsősorban a kórházi ápoltak és a regisztrált fertőzöttek számában hisz, ezek pedig egyértelműen csökkenő tendenciát mutatnak. A tavasz beköszöntével megérkezett tehát a várt enyhülés. Jakab optimista az elkövetkező hónapokat illetően:

„Nem azt mondom, hogy nem lesznek új fertőzöttek, de jóval kevesebb és jóval alacsonyabb arányban, és sokkal lassabb lesz a járvány lefolyása.”

Arra a kérdésre, hogy számít-e új variánsok, illetve a hatodik hullám érkezésére, azt mondta: nem jövendőmondó, azonban virológiai szempontból minden esélye megvan annak, hogy a nyár után újabb járvány bontakozzon ki.

A virológus szerint immáron felesleges hullámokról beszélni; el kell fogadnunk, hogy a covid lassan beépül a felső légúti vírusfertőzések palettájába, ezért minden évben számítanunk kell a szezonális erősödésére. Mivel a koronavírus RNS-kórokozó, ezért relatíve gyors mutációra képes, tehát abszolút elképzelhetőnek látja, hogy egy kevésbé átoltott területen keletkező új variáns később Európát, így Magyarországot is elérje.

Jakab hangsúlyozta: egyelőre nem lehet tudni, hogy a jövőben mennyire súlyos fertőzéseket lesz képes okozni a covid – ez nagymértékben függ a lakosság átoltottságától, a védettségi szinttől, illetve az esetlegesen felbukkanó új mutáció tulajdonságaitól is. A jelenlegi együttállást szerencsésnek ítéli meg, mivel az omikronra gyengébb klinikai tünetek jellemzőek, illetve az oltottsági arány is viszonylag magasnak mondható, azonban ez a későbbiek folyamán változhat, és a leendő variánsokat sem ismerhetjük még.

A negyedik oltást jelenleg nem javasolja, ennek két oka is van: egyrészt egyelőre nem állnak rendelkezésre olyan meggyőző tanulmányok, amelyek igazolnák az újabb vakcinadózis hatékonyságát, másrészt a csökkenő tendencia miatt célszerű megvárni az újabb immunizálással az őszi-téli időszakot.

A szakértő hozzátette: nincs ellene a negyedik oltásnak, sőt az idősebb korosztály, az egészségügyi dolgozók, illetve a fertőzésveszélynek fokozottan kitett személyek számára kifejezetten jónak is tartja, azonban fontosnak véli, hogy friss legyen az immunválaszunk, amikor az őszi-téli időszakban újra erősödésnek indul a vírus terjedése.

Végezetül megjegyezte: nem híve annak, hogy néhány havonta oltassuk magunkat, mivel a történelem során eddig nem volt még precedens ilyen gyakoriságra, ráadásul nem lehet tudni, hogy hosszú távon mit vált ki a szervezetből. Azt ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy évente egyszer, amikor újra hűvösebbre fordul az idő, célszerű lesz egy-egy ismétlő oltás beadatása.

spot_img

Kapcsolódó híreink

spot_img

Legfrisseb híreink